Nieuws - 16 maart 2013

Universiteit viert dies

Wageningen Universiteit vierde vrijdagmiddag haar 95ste dies. Een lustrum, en dus werden in theater de Junushoff drie eredoctoraten uitgereikt.

cortege_regen.jpg
Hoofdgerecht van de middag was de toespraak van Louise Fresco. In een veelomvattend betoog gaf de Wageningse alumna haar visie op voedselzekerheid; thema van dit jaar. Zij betoogde dat voedselzekerheid meer betekent dan ’alleen’ genoeg te eten hebben. Voedsel moet ook gezond en veilig zijn. Verder herhaalde ze haar stelling dat internationale afspraken nodig zijn over de snelgroeiende vraag naar dierlijke eiwit (vlees, vis, zuivel).
Vanwege het lustrum had de viering een paar feestelijke extra’s. Zo liep een stoet van hoogleraren, het cortège, in toga en gedeeltelijk met paraplu door de Wageningse binnenstad. Bovendien verleende rector Martin Kropff drie eredoctoraten aan de Amerikanen Brian Staskawicz (plantenwetenschap) en Richard Lenski (evolutiebiologie) en de Australiër Graham Farquhar (plant- en klimaatwetenschap). Zij kregen een gegraveerde medaille en een bul. Daarnaast hing de rector ze een kappa om; een speciale eremantel die professoren op hun toga kunnen dragen.
De eredoctors werden niet alleen toegesproken, maar spraken zelf kort over voedselzekerheid op het symposium. Naast hen vertelden zes PhD’ers over hun onderzoek en trad Marten Scheffer op. In zijn' Concerted science' speelde hij gitaar en viool, vertelde  over de neurowetenschap van creativiteit en gaf zijn visie op goed onderwijzen. Verder bleek weer hoe veelzijdig Scheffer precies is: toen een groot aantal professoren tussentijds de zaal verliet voor een groepfoto, ging hij moeiteloos over op geïmproviseerde stand-up comedy.
Een uitgebreid interview met Louise Fresco lees je in de volgende Resource.