Nieuws - 3 maart 2011

Universiteit verzacht Halbe-heffing

Op de korte termijn blijft de universiteit het tweede jaar van de sociale masters financieren. Ook de eerste langstudeerboete voor deze groep studenten wordt gecompenseerd. Dat beloofde Martin Kropff vanmiddag aan 250 Leeuwenborch-studenten in een bijeenkomst over de onderwijsplannen van het kabinet.

kropff_003_lichter.jpg
Masterprogramma's van sociale wetenschappen duren in Nederland maar één jaar. Wageningen kiest er voor om alleen tweejarige masters aan te bieden, ook voor de sociale studies. Die extra tijd is nodig om kennis op te doen over levenswetenschappen, de zogenaamde bèta-gamma integratie. Studenten van deze studies krijgen hun studiefinanciering voor het tweede masterjaar van de universiteit. En dat blijft voorlopig zo ook na de bezuinigingen van het kabinet,  beloofde de rector magnificus.
Met de komst van de Halbe-heffing die voor september gepland staat, komt er een extra probleem bij. Leeuwenborch-studenten die ook maar een maand uitloop hebben, worden dan gezien als langstudeerder en krijgen een boete van 3000 euro. Ook die boete neemt de universiteit voor haar rekening, zodat de studenten in de social sciences op dezelfde manier worden behandeld als bètastudenten. De voorwaarden moeten nader worden uitgewerkt, maar 'zolang we de tweejarige masters aanbieden, zullen we de studenten op deze manier behandelen', aldus Kropff.
Blijven die tweejarige opleidingen bestaan? Het ministerie van EL&I zegt op dit moment de tweejarige variant niet te willen financieren, dus blijft de vraag of de opleidingen in één jaar ingepast kunnen worden. Een stuurgroep onder leiding van hoogleraar Arthur Mol gaat de mogelijkheden en consequenties hiervan onderzoeken. 'Willen studenten nog wel tweejarige masters volgen als de studiefinanciering verdwijnt en er een sociaal leenstelsel komt?', vroeg Kropff zich af.