Nieuws - 21 juni 2007

Unitas sluit mensa

De mensa van jongerenvereniging Unitas in Wageningen gaat dicht. De belangrijkste reden is het al jaren teruglopende aantal eters. Vrijdag 29 juni kunnen bezoekers voor het laatst in de mensa terecht. Na de zomer gaat Unitas verder met een kleine keuken voor en door leden, en een lunch voor iedereen.

863_nieuws.jpg
‘Het is geen leuk besluit om te nemen, maar ik ben blij dat de knoop is doorgehakt’, vertelt bestuurslid Lotte Woittiez van Unitas. ‘We draaien nu verlies op de mensa omdat er te weinig mensen komen eten en we denken dat niet meer te kunnen keren. We zitten tegenover de leeglopende Dreijen, buiten het centrum en ver van Forum en het Restaurant van de Toekomst.’
De Unitasmensa werd 56 jaar geleden opgericht in de tijd dat veel studenten bij een hospita woonden en geen keuken hadden. De eetgelegenheid draaide decennia lang goed, maar sinds 1991 daalt het bezoekersaantal gestaag, van dagelijks 250 toen tot minder dan 90 per dag nu.
De ledenvergadering sprak zich op 31 januari al unaniem uit voor sluiting, al hadden velen het er moeilijk mee, vertelt Woittiez. Dat het definitieve besluit nog lang uitbleef, kwam doordat stoppen ook kosten met zich meebrengt die nog gedekt moesten worden.
Begin juni kwam de oplossing, na overleg met Ab Groen die namens de raad van bestuur van Wageningen UR al met Wageningse mensa’s in gesprek was over de subsidie. Groen: ‘Wij hebben met Unitas gekeken naar hoe we de vereniging kunnen faciliteren. Het huidige mensacontract loopt tot juli 2009. Het geld dat daar nu vrijvalt kan Unitas deels gebruiken om de kosten op te vangen.’
Unitas gaat de huidige keuken verhuren aan een cateraar. Van de mensazaal wordt wat afgesnoept voor de bouw van een kleine keuken waar leden voor leden gaan koken. De zaal krijgt een kroegfunctie en ruimte voor meer kleinschalige culturele activiteiten. Voor de drie personeelsleden, twee koks en een schoonmaakster, wordt ontslag aangevraagd.
KSV St. Franciscus en SSR-W betreuren het besluit van Unitas. ‘Het is een verarming van het Wageningse studentenleven’, zegt voorzitter Mark van der Ham van SSR-W. Bestuurslid Selma Zambeek van KSV erkent dat het lastig is een mensa goed draaiend te houden, maar benadrukt het belang voor studenten om goed en goedkoop te kunnen eten. Beiden zien de toekomst voor hun mensa positief. ‘De universiteit heeft meer aanmeldingen en we hopen dat de eters nu naar ons en SSR komen’, zegt Zambeek.
Na het afscheidsdiner op vrijdag 29 juni gaat de keuken van Unitas dit jaar alleen nog open voor introlopers en vrijwilligers tijdens de Algemene Introductiedagen (AID).