Nieuws - 17 januari 2013

Uitsterven

Het holt achteruit met de biodiversiteit. Zo dreigt de schaamluis uit te sterven. Reden daarvoor is dat zijn natuurlijke habitat massaal gekapt wordt. Sinds de uitvinding van de Brazilian wax, waarbij alle 'bomen' down south met wortel en al worden uitgerukt, heeft de schaamluis het in toenemende mate moeilijk. Medewerkers van een Australische seksuele-gezondheidskliniek luiden de noodklok: sinds 2008 hebben zij geen enkel exemplaar meer waargenomen.

26-plaatje-bij-ultra.jpg
Slim
Wil je graag een keer op tv, maar liever niet bij Lingo? Grijp nu je kans. Talpa maakt een nieuwe kennisquiz met Linda de Mol. In een uitzending strijden driehonderd studenten en drie BN-ers om een pot met geld en de titel 'Beste student van Nederland'.  Hoeveel kleinkinderen heeft Koningin Beatrix? Hoeveel sterke drank zit er in Irish Coffee? Als jij het weet, waag dan een gokje. Geef je op via www.rtln.nl/weetikveel
Ogen
Iemand op zijn mooie blauwe ogen geloven? Mooi niet. Tsjechisch psychologisch onderzoek ondersteunt dat. Gezichten met bruine ogen zijn geloofwaardiger dan die met blauwe. Behalve bij mannen met brede kaken, dan maakt de kleur ogen weer niet uit. Hmm, vinden we. De studie zegt dus niet of vrouwen met blauwe ogen ook onbetrouwbaar zíjn.
Roodbaard
Poolse en Nederlandse wetenschappers kunnen nu oog- en haarkleur vaststellen aan de hand van een beetje genetisch materiaal. Een stukje tand bijvoorbeeld van middeleeuwse herkomst is al voldoende. Kijk, dat is nou echt CSI. De techniek opent vergezichten voor historici, evolutionair onderzoek en forensische wetenschap.