Nieuws - 29 november 2007

Uden

1609_nieuws.jpg
Geweldige bossen, prachtige tuinen en de hoogste stuifduin van Noord-Brabant. Sinds enkele weken is de stad waar ik in de weekenden woon officieel een jaar lang de groenste stad van Nederland. Ik was door het dolle heen. Eindelijk iets om als VHL-student Bos- en natuurbeheer echt trots op te zijn.
Gepaste trots, want puur toevallig heb ik als stagiair meegebouwd aan de winst in de nationale groencompetitie. Oké, mijn werk is niets vergeleken met dat van mijn grote voorbeeld, die al langer dan ik leef aan het Udense groenbeheer werkt. Maar ook mijn bijdrage telt. Is het niet door het beheersplan dat ik schreef, dan wel door de koffie die ik rondbracht.
Mijn studiegenoten hebben het geweten. Al dansend van feestvreugde rende ik de trappen op en af. Stuiterend en zingend bewoog ik door de straat. Mijn vrienden gefronst achterlatend, zich afvragend wat ze hier nu eigenlijk mee aanmoesten.
Maar, ik moet zeggen, zo’n prijs went snel. In Uden is alles weer bij het oude. Geen feestslingers meer, ook geen champagne en mijn grote voorbeeld kan ik weer naar hartenlust e-mails sturen. Althans, ik krijg nu geen bericht meer dat zijn mailbox vol zit. Met felicitaties.
Esther, de gezelligste medewerkster in het gemeentehuis, heeft het ook wel gezien met dat de-groenste-stadgedoe. Het kleine springerige dametje, altijd het snelst bij de taart van heel het gemeentehuis, is aan het lijnen. Nu kwam dat in het verleden wel vaker voor, maar tegenwoordig eet ze écht geen taartjes meer.
De feestvreugde is voorbij. Het is net als met Sinterklaas. Al denk ik ook weer niet dat de prijs nu elk jaar opnieuw naar Uden komt. Gewonnen of niet, Uden is game over.
Dat de gemeente ecologisch nog veel beter kan presteren, doet er niet meer toe. Er wordt zelfs alweer bezuinigd op de groenbegroting. Geef mij die gewraakte zesjesmaatschappij maar weer terug, dan blijft er tenminste iets te winnen over.
Gelukkig staan we er wereldwijd veel beter voor: klimaat, armoede, Irak. Noem een woord en het is een probleem. Er is tenminste nog wat te bereiken. Dus wereld, heb medelijden: Uden is de groenste stad van Nederland!