Nieuws - 14 augustus 2014

Typische studentensport

tekst:
Yvonne de Hilster

Voetbal? Hockey? Tennis? Gaap. Als Wageningse student koop je voor een habbe-krats een sportkaart die toegang geeft tot de vele tientallen sporten die je hier kunt beoefenen. Een mooie kans om eens wat anders te proberen dan de geijkte massasporten. Resource zocht een paar typische studentensporten voor je uit.

V.l.n.r.: klotsbal, klimmen, lacrosse en roeien.


Arthur Sonnemans

speelt nu drie jaar interne competitie knotsbal

‘‘Knotsbal ziet er misschien lomp en gevaarlijk uit, maar dat valt heel erg mee. De knots waarmee je het balletje in een doel moet slaan is van schuimrubber. Verder lijkt het vooral op hockey. Meer dan af en toe een blauwe plek hou je er niet aan over. Dat je zonder scheidsrechter kunt spelen zegt misschien ook genoeg.
Wat veel frustraties scheelt op het veld is dat je tegenstanders van vergelijkbaar niveau zijn omdat poulewinnaars de volgende periode promoveren. Het fijne is verder dat je voor knotsbal niet hoeft te trainen: je speelt gewoon eens per week een wedstrijd van een half uur. Dat is lang genoeg want je rent je helemaal kapot. Doordat je steeds kijkt naar wat er om je heen gebeurt, heb je ook geen tijd om na te denken of een pijntje op te merken, zoals bij hardlopen, en je krijgt als vanzelf een betere conditie. Na afloop is het douchen en samen nog wat drinken.

Ik speel in een team met vooral studiegenoten uit mijn eerste jaar. We gaan voor het knotsballen samen eten, spelen bordspellen, en als iemand problemen heeft dan praten we daarover. Door het knotsbal zijn we een hechtere vriendengroep geworden.’

Investering*: Vooral in een team: het beste is om een groep mensen te vinden die je ook buiten het knotsbal graag ziet.


Annemieke van Merkerk

sinds twee jaar lid van klimvereniging Ibex:

‘Als je een mooie rots beklimt met al zijn verschillende soorten grepen en punten om op te staan, en je denkt: hier kan ik echt niet op naar boven. En als het dan toch lukt en je beloond wordt met een uitzicht over nog meer bergen en een paar dorpjes… dat gevoel is gewoon niet te beschrijven. Een mooie route halen geeft zoveel voldoening. Klimmen is een combinatie van lekker buiten bezig zijn en constant testen hoe ver je kunt gaan. Zolang je je aan de regels houdt en je de persoon die je zekert kunt vertrouwen, kan er weinig misgaan.
Ik ben door het klimmen zowel geestelijk als lichamelijk sterker geworden, en heb een hoop leuke mensen leren kennen. Relaxte mensen, die tegelijk slecht stil kunnen zitten, graag buiten zijn en vaak meerdere sporten doen.

Dat we bij gebrek aan klimhal in Wageningen voor trainingen naar Arnhem of Nijmegen moeten is wel jammer. Maar ik heb ook al in België, Frankrijk en Duitsland geklommen, en inmiddels heb ik zoveel geleerd dat ik deze zomer zelfs met een paar vrienden kon canyoningen in Zwitserland.

Investering*: startersset met klim­gordel, zekeringsapparaat en karabijnhaak (samen 100 euro) plus klimschoenen (60-120 euro).


Nick Brouwer

speelt sinds drie jaar Lacrosse bij de Wageningen Warriors:

‘Lacrosse is zowel een lekker fysieke sport als snel en technisch. Het is een combinatie van sporten als rugby, ijshockey en American football. Met het netje op je stick gooi en vang je de bal die het formaat heeft van een hockeybal. Dat ziet er wel makkelijker uit dan het is. Ik train daarom ook voor mezelf, door de bal tegen de muur of op een doel te schieten. Want als je in een wedstrijd eens vlakbij de goal bent wil je dat punt ook wel maken. Verder mag je elkaar blokken. Lacrosse vergt dus ook mentale kracht, want blijf maar eens goed lopen en gooien als er iemand van twee meter in het vierkant op je afstormt. De dames spelen overigens met een iets andere stick en alleen een bitje. Hun spel is iets technischer, bij ons is het meer ijshockey.
Door Lacrosse ben ik ook gewend geraakt aan presteren onder druk en weet ik dat ik grenzen kan verleggen. Je moet steeds tot het uiterste gaan, ook al weet je dat je dan kapot gaat.
Trainen doen we twee keer per week anderhalf uur. Dan zijn we serieus en fanatiek. Tegelijk zijn we een hechte vriendengroep en gaan we regelmatig samen eten of een biertje drinken.

Na de training voel ik me altijd goed kapot en kiplekker tegelijk; mijn kop is weer leeg en de studiestress eruit. En wat is er nou leuker dan met een groep sportieve, gemotiveerde jongens op het veld staan en lekker een balletje rondspelen?’

Investering*: Mannen: stick, helm, handschoenen en harnas (samen 200 euro) plus voetbalschoenen, tok is optioneel. Vrouwen: stick en bitje (samen 35 euro), voetbalschoenen.


Saskia Tersteeg

sinds een jaar wedstrijdroeier bij Argo:

‘Het leuke aan roeien is dat je samen ergens naartoe werkt en bij een wedstrijd uiteindelijk met z’n allen doodgaat in de boot, waarna op de kant de voldoening volgt. Verder is het vooral genieten op het water, zeker als je met z’n tweeën hard gaat omdat de halen mooi gelijk en krachtig zijn. Elke keer probeer je het ook weer beter te doen dan de vorige keer. De benodigde discipline voor de dagelijkse trainingen had ik al wel, net als het besef dat inspanningen zich gaan uitbetalen. Het is wel belangrijk om te genieten van de momenten dat het goed gaat.

Wedstrijdroeien blijk ik heel leuk te vinden. Ik heb vanaf mijn vijfde geschaatst, en best fanatiek ook, maar voor wedstrijden was ik altijd veel te zenuwachtig. Nu heb ik ploeggenoten en gaat het veel beter. De overstap van schaatsen naar roeien ging vrijwel vanzelf. Roeien is net als schaatsen een technische, cyclische beweging, waarbij je constant werkt aan je techniek. Sterke benen had ik al, van het schaatsen en van iedere dag twaalf kilometer naar school fietsen. Wil je fanatiek sporten en kans maken om door te stromen naar nationale selecties, ga dan vooral roeien. Ik wil zelf in ieder geval zo hard mogelijk leren roeien en zo ver mogelijk komen.’

Investering*: Basic sportkleding en oude gympen het je vast nog, zweetshirts zijn mooie aanvulling (5-20 euro), voor wedstrijden is clubtenue verplicht (20-40 euro). 


*Investering

Om te mogen sporten op sportcentrum de Bongerd, bij een studentensportvereniging (ssv) of een door Thymos erkende vereniging moet je sportrechten kopen op je WUR Card. Van de verenigingen kun je gratis of tegen gereduceerd tarief lid worden.

Link om op internet mee te nemen:

www.wur.nl/nl/Wageningen-Campus/sports-centre-de-bongerd/SWU-Thymos/SWU-Thymos/Sportverenigingen.htm