Nieuws - 16 april 2015

Tropische Kas nadert sloop

tekst:
Roelof Kleis

De Tropische Kas op de Dreijen wordt waarschijnlijk toch gesloopt. Het plan om rondom de kas tachtig studentenwoningen te bouwen ondervindt teveel weerstand.

Omwonenden zijn fel gekant tegen het plan van projectontwikkelaar Van den Brink uit Ermelo. De omwonenden vinden het gebouw dat Van den Brink wil realiseren veel te groot. Ze vrezen bovendien overlast van de studenten. Ook eigenaar Dijkmans van museum Het Depot naast de kas liet zich vorig jaar kritisch uit over de komst van studenten naar de Dreijen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft als reactie daarop een alternatief plan laten ontwikkelen. Dit plan gaat uit van sloop van de kas en nieuwbouw van een klein appartementencomplex van 20-25 woningen in maximaal drie bouwlagen. Deze woningen zijn uitdrukkelijk niet voor studenten. Het nieuwe plan werd onlangs aan de omwonenden gepresenteerd.

Tropische Kas-1.jpg

De Wageningse raad beslist in juli wat er met de kas gaat gebeuren. De kans dat de kas overeind blijft is al met al uiterst klein. Projectontwikkelaar Van den Brink heeft het oorspronkelijke plan al van de website gehaald. Van den Brink gaat overigens ook het alternatieve plan realiseren. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

De Tropische Kas is in 1983 gebouwd naar een ontwerp van W.R. de Vries en heeft de vorm van een lessenaar. De kas huisvestte sindsdien de collectie tropische planten van de universiteit.