Nieuws - 21 januari 2011

Toch onrust na demonstratie

Na afloop van de studentendemonstratie in Den Haag is het toch onrustig geworden. Ruim driehonderd studenten trokken de binnenstad in en raakten slaags met de ME.

demowur11.jpg
De demonstratie zelf verliep redelijk gemoedelijk. Bij de laatste spreker, staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra, was er wat vuurwerk en veel boe-geroep. Zijlstra zei dat hij snapte dat er werd geprotesteerd, maar benadrukte dat bezuinigingen nodig zijn om te voorkomen dat in de toekomst veel geld moet worden betaald om de staatsschuld af te lossen.
Later sloeg pas de vlam in de pan. Na afloop trokken demonstranten naar het minsterie van Onderwijs. Daar begonnen studenten te duwen en er werden rotjes afgestoken. Ook werd er met een soort kleine plastic zakjes gegooid die even later met een harde knal ontploften.
Bij het ministerie werden rake klappen uitgedeeld door de politie, die onder meer honden en paarden inzette. Radio 1 meldde bovendien een forse charge op het Plein, nadat actievoerders met tomaten en blikjes naar de politie hadden gegooid. Alles wat op een student leek werd met de lange lat van het Plein geveegd. Er zou ook met bakstenen en vuurwerk zijn gegooid en er zijn minstens vier arrestaties verricht.
De ME heeft de demonstranten in straf tempo naar het Centraal Station gedirigeerd. Volgens de verslaggever van Radio 1 zijn ze nog net niet op de trein gezet, 'maar veel scheelt het niet'. De rust lijkt nu weer te keren.
De ijlprotestmars was vanmiddag al aangekondigd in een persbericht. 'In een park in de modder staan is niet voldoende om de kabinetsplannen tegen te houden' , schreef 'een groep boze studenten'. Ze zijn solidair met studenten in andere landen zoals Italiƫ, Engeland en Turkije.
Veel studenten zijn teleurgesteld over de rellen, zo blijkt uit twitterberichten als 'Idioten die los gaan in den haag, dat is pas #kenniscrisis.' en 'Toch onrust in Den Haag na protest. Jammer. Contraproductief.'