Nieuws - 13 december 2011

Tienduizend bezoekers op proefbedrijf Sterksel

Varkenshouders tonen veel belangstelling voor de vernieuwende stalconcepten van het praktijkcentrum in Sterksel. Vorige week kreeg het Varkens Innovatie Centrum van Wageningen UR de tienduizendste bezoeker in 2011 over de vloer.

Sterksel-IMG_0658_%283%29.JPG
Het diervriendelijke huisvestingssysteem voor zeugen in de kraamfase is populair bij de bezoekers, zegt Anne-Marie van Bussel van het innovatiecentrum in Sterksel. Verder komen veel bezoekers het varkenstoilet en de mini-biogasinstallatie bezichtigen en oriënteren varkenshouders zich op welzijnsvriendelijke stalsystemen die een betere kiloprijs voor het vlees opleveren.

Het grootste deel van de bezoekers zijn varkenshouders, zegt Van Bussel, maar ook vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven komen hun licht opsteken hoe ver de ontwikkelingen zijn op het gebied van dierenwelzijn, energie, antibiotica en toegevoegde waarde voor de consument. Voorts komen er scholieren van hogescholen en AOC's langs om les te krijgen en stages te doen. ‘Deze week waren er nog 240 studenten van de HAS Den Bosch die het gedrag van varkens hebben bestudeerd', zegt Van Bussel.