Nieuws - 7 november 2014

Theater op je kamer

Roomservice bracht donderdagavond studentenkamers tot leven. Tien kleinkunstenaars gaven in de Wageningse binnenstad elk drie voorstellingen.

In ‘Witte Wilma’ was het publiek de speelbal van mime-act Tamar Blom. Drie halfnaakte mannen beginnen eerst met hun hoofd tegen de muur van de woonkamer te bonken. Vervolgens schuiven ze met lege blik onderzoekend door de ruimte. Ze komen steeds dichterbij de door de kamer verspreide mensen. Ongemakkelijk dichtbij, in allerlei vreemde houdingen en aanrakingen.

Er klinkt zenuwachtig gegiechel. Wie ermee geconfronteerd wordt -uiteindelijk zowat iedereen- moet wel kiezen wat te doen. De één begint te lachen, de ander verstart en een derde kijkt strak terug in de ogen van de mimespeler. Opgelucht, verwonderd maar ook vertwijfeld wat er nu precies is gebeurd, verlaten de bezoekers de woonkamer. Op naar de volgende voorstelling.

Wie het wat rustiger aan wilde doen, kon terecht bij de Belgische Maud Vanhauwaert. De finaliste van het Leids Cabaret Festival 2013 vertelde ontwapenend en vol humor over haar schooljeugd en droeg een gedicht op met ‘Hollandse’ tongval. Dat Vlaams schijnt je toch maar te laten inkakken. De woonkamer van Bolus 9 in het Bowlespark, waar zij optreedt, ligt bezaaid met matrassen. In de keuken verkopen de bewoners taart, bier en fris.

Het evenement van Studium Generale was sneller uitverkocht dan voorgaande jaren. De bezitters van een kaartje konden rekenen op een exclusieve voorstelling van onder anderen gitaarvirtuoos The Flamenco Thief, skaband ROLF de Band en eenmans theatershow BoNudget, die een speciale show voor Roomservice had gemaakt.