Nieuws - 1 januari 1970

Thaise ‘topstudenten’ naar Nederland

Ruim tachtig Thaise ‘topstudenten’ zijn twee weken geleden in Nederland aangekomen. Zij zijn geselecteerd voor een nieuw Thais beurzenprogramma voor toptalent.

Het programma is bedoeld om de eenzijdige oriƫntatie van Thailand op studies in de VS en andere Engelstalige landen te doorbreken. De bursalen mochten daarom niet kiezen voor een studie in die landen. In elk van de 923 districten van Thailand is de beste student geselecteerd, afkomstig uit arme families. Ze mochten vervolgens zelf aangeven, wat ze wilden studeren en waar. Tweehonderd kozen voor een studie in Thailand, 82 voor een studie in Nederland. Daarmee staat Nederland met Duitsland op een gedeelde tweede plaats. Frankrijk voert de ranglijst aan met 161 studenten.
De Thaise studenten gaan naar de Universiteit van Amsterdam (31), de Universiteit van Maastricht (10), de Hogere Economische School in Rotterdam (2), en Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en Groningen (onderdeel van Wageningen UR, 39). Alle studenten volgen eerst een programma om aansluitingsproblemen van het Thaise op het Nederlandse onderwijs te voorkomen.
De Thaise regering hoopt dat er blijvende relaties met Nederland en ons hoger onderwijs uit voortkomen. Een aantal studenten gaat dan ook niet naar een Engelstalige opleiding, maar zal bewust voor een Nederlandstalige studie kiezen. Zij zullen eerst een jaar Nederlands leren voor ze aan de studie beginnen. / HOP