Nieuws - 11 april 2002

Tekort van 7 miljoen euro voor Facilitair Bedrijf

Tekort van 7 miljoen euro voor Facilitair Bedrijf

Het Facilitair Bedrijf heeft in 2001 een tekort geboekt van 7,3 miljoen euro. Het FB werkt nog aan een nauwkeurig financieel overzicht om in kaart te brengen waar de verliezen precies geleden zijn. Een belangrijk deel van de kosten zou toe te schrijven zijn aan investeringen die nodig waren voor de reorganisatie die het FB vorig jaar doormaakte.

Volgens directeur ir Aad Jongebreur zal het Facilitair Bedrijf alles op alles zetten om in 2002 quitte te spelen. Wie gaat opdraaien voor het tekort uit 2001 is volgens hem nog niet duidelijk.

Volgens Jongebreur zullen er geen nieuwe reorganisaties komen bij het FB. "Daar wil ik niks van horen. Het formatieplan staat vast."

Het Facilitair Bedrijf wil nog wel, zoals gepland, voor de zomer de restauratieve dienst en de huishoudelijke dienst uitbesteden. Volgens bestuursvoorzitter prof. Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR mag die uitbesteding niet leiden tot hogere kosten voor die diensten. Dijkhuizen zei dat in een reactie op de tegenvaller bij de uitbesteding van de telefonie waar Wb twee weken geleden over berichtte. "Over de cijfers die in het artikel genoemd staan kun je nog twisten, maar vast staat dat we hier lering uit moeten trekken. We hebben nog eens duidelijk afgesproken dat het uitbesteden geen extra kosten met zich mee mag brengen. Dat is een harde voorwaarde. Als wij geen bedrijf kunnen vinden dat daaraan kan voldoen, gaan we dus niet uitbesteden."

Het Facilitair Bedrijf is bezig een programma van eisen op te stellen voor ge?nteresseerde bedrijven. Jongebreur hoopt dat de uitbesteding vlak voor de zomervakantie geregeld kan zijn.

De medewerkers van de kantines en de huishoudelijke dienst die al jaren in onzekerheid verkeren over de toekomst, zullen dus nog een paar maanden geduld moeten hebben. Jongebreur: "Dat is niet anders. We moeten nu heel goed onze eisen formuleren. Als we dat niet goed doen, gaat de uitbesteding alleen maar langer duren." | K.V.