Nieuws - 2 april 2009

TEEK SLAAT VOORAL TOE OP ZONDAG

Door de lage temperaturen in de eerste maanden van 2009 zijn er dertig procent minder tekenbeten dan vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van dr. Arnold ‘Natuurkalender’ van Vliet.
De teek houdt van zonnige, warme dagen en slaat vooral toe op zondag, als veel mensen zich in de natuur of tuin begeven.
Vorig jaar was negentien procent van de teken besmet met de Borrelia-bacterie die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. In het najaar waren twee keer zoveel teken besmet dan in het voorjaar. De meeste tekenbeten werden opgelopen in de zomermaanden, maar ook in de (zachte) wintermaanden rapporteerden vrijwilligers van de Natuurkalender tekenbeten.
Opvallend is dat het aantal getelde teken per locatie is gedaald van 27 in de tweede helft van 2006 naar dertien in de tweede helft van 2008. De onderzoekers hebben geen verklaring voor die daling.
42 Procent van de tekenbeten wordt opgelopen in het bos, 32 procent in de tuin. Mensen tussen de vijftig en zestig jaar worden het vaakst gebeten. Door de flinke temperatuurstijging van deze week neemt de kans op een tekenbeet weer toe.