Nieuws - 15 september 2011

't Is weer voorbij die mooie zomer...

Donderdag 14 juli was de natste zomerdag in Wageningen. Die dag viel er ruim 29 mm regen. En dat is veel; bijna tien procent van de totale hoeveelheid in hele zomer. Dat blijkt uit de gegevens van het weerstation van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit.

8-temp.jpg
In Wageningen viel in de maanden juni, juli en augustus 381 mm regen.
Dat is meer dan gemiddeld in de rest van ons land (zie graphic) en heel veel meer dan normaal. 'Normaal valt zoveel in een half jaar tijd', zegt meteoroloog Bert Heusinkveld. 'En Nederland heeft geen regenseizoen, dus dit is heel veel.' Maar het kan altijd erger. In Herwijnen viel op 28 juni volgens het KNMI 100 mm in één etmaal, waarvan 79 mm binnen een uur.
Behalve nat was de zomer ook somber. De zon scheen in Wageningen maar 489 uur. Dat is veertig uur (een hele werkweek!) minder dan gemiddeld elders in ons land. En in een normale zomer mogen we zelfs op 120 uur (drie werkweken) meer zon rekenen.  Ook qua temperatuur was het sappelen. Niet meer dan twee keer, op maandag 27 en dinsdag 28 juni, kwam het kwik boven de dertig graden uit. De meesten van ons waren toen nog gewoon aan het werk.