Nieuws - 13 mei 2011

Subsidiestop

Twee weken geleden schreef Bij de buren het al:

Bij_de_buren_YK.jpg
En opeens is het zomer. De lente - ooit het lieflijke, het subtiele - is pardoes overgeslagen. 'Het bijna naïeve romantische gevoel dat de lente doet opduiken - vlindertjes, bloeiende planten, feromonen in de lucht - is vervangen door een pornografische variant van Oh oh Cherso-iaanse proporties. De Groningse Studentenkrant, gesponsord door het Centraal Uitvoeringsorgaan voor de Studentenorganisaties (CUOS) bewijst dit met een weinig tot de verbeelding sprekende sekscolumn. De onschuld verloren.
'Ik probeer met zoveel mogelijk geweld mijn ondergespuugde lid zo hard mogelijk in haar anus te drukken. Het doet mezelf bijna net zoveel pijn als het haar waarschijnlijk zal doen, ik voel mijn toompje scheuren. Doorzetten. Haar gortdroge innerlijke endeldarm voelt aan alsof het ieder moment kan scheuren. Deze boulimische hoer heeft natuurlijk in 2001 een keer voor het laatst gescheten.'
Tja, dan de terechte vraag: wat moet je hier als nuchtere Groninger nu mee?
Het CUOS, die alleen subsidies verstrekt aan studentenorganisaties die een bijdrage leveren 'aan een positieve uitstraling van de RUG en van Groningen als studentenstad' weet het wel: subsidie intrekken. Tenminste, als de krant niet vanaf nu een voorbeeldig gaat gedragen. 'Als volgend jaar blijkt dat de bijdrage aan de positieve uitstraling niet is toegenomen (en de studentenkrant daarmee aangeeft de waarschuwing in de wind te slaan), acht het CUOS het onmogelijk de StudentenKrant blijvend te kunnen subsidiëren.' Immers, dit soort viezige, inhoudsloze teksten verschijnt niet voor het eerst in de Propria Cures van het Noorden.
De econoom Dirk Stelder - vader van een bestuurslid van CUOS, voor de complottheoriedenkers onder u - las de Studentenkrant tijdens zijn lunch, en verslikte zich in zijn gesmeerde kaisersbroodje tijdens het lezen van de toompje-column. In zijn brief aan de redactie en zijn column in Dagblad van het Noorden zegt hij zich aan te sluiten bij de mening van CUOS, en is de Studentenkrant gewaarschuwd. Ook heeft Stelder een brief aan alle decanen gestuurd met de oproep het 'vunzige' blad uit de rekken te halen. Bij de buren vraagt zich af: zou dr. Stelder voor deze bijdrage aan de positieve uitstraling van RUG misschien een CUOS-subsidietje hebben binnen geschnabbeld? Inmiddels heeft Randy Martens, hoofdreadcteur van de studentenkrant de pen der polemiek opgepakt.
Ook vieze taferelen in Nijmegen, waar bij roeivereniging Phocas de bof is uitgebroken. Boflijders zijn te herkennen aan een dikke wang als gevolg van hun een ontstoken oorspeekselklier, bij heren wellicht nog bijgestaan door een zaadbalontsteking. Willem van de Nijmeegse roeiclub had een dikke wang en kreeg 'een dikke kop'. 'Je wordt wakker met één hele dikke wang, die ontzettend veel pijn doet. Eten is daardoor erg lastig.'
En wat als je niet kunt eten? Dat moet je drinken. In Leiden doen ze het wel even voor: een paar studenten van het gezelschap Adeodatus testen een handvol bierspellen verzameld in het boekje Zuip!. De spellen Bieramide en Zap de Neger vallen het meest in de smaak. Vooral het laatste spel, waarbij gedronken moeten worden als een persoon met een donkergekleurde huid voorbijkomt, wekt zorgen op: 'Komen we zo niet racistisch over?' Maar gelukkig wordt het begrip 'neger' dusdanig breed geïnterpreteerd dat onbedoeld racisme wordt vermeden. 'Sjonnies tellen ook.' Als het spel bezig is, verschijnt Paul de Leeuw op de beeldbuis. 'Homo! Adten.' Of een ijsbeer ('Bedreigde minderheid: adten!') en Lange Frans ('Is een whigger: Adten.').
Jammer voor de Adeodatus-leden dat ze niet in Groningen wonen. Met deze racism beat it-mentaliteit en een positieve uitstraling van hun studentenstad hadden ze hun bier vast gesponsord kunnen krijgen van het CUOS.