Nieuws - 16 mei 2002

Studenten bouwen succesvolle veldrobot

Studenten bouwen succesvolle veldrobot

Drie studenten Agrotechnologie en Voeding hebben voor zeshonderd euro een veldrobot gebouwd. De radiografisch bestuurbare 'Agrobot' bekijkt met een camera het gewas in het veld. De robot kwam door de selectie van een Europees congres werktuigbouwkunde in Hongarije.

De veldrobot was een groot succes op de voorlichtingsdag in april. De derdejaars studenten Michel Huls, John Thelen en Bram Vanthoor hadden er een week hard aan gewerkt. "We hebben een paar dagen tot een uur of elf op het IMAG gezeten. Maar het is leuk als scholieren op een voorlichtingsdag iets kunnen zien bewegen dat nog een beetje herrie maakt ook", vertelt Thelen.

Het idee werd geboren naar aanleiding van een prijsvraag van een Europees congres over agrarische werktuigbouwkunde. Thelen, Vanthoor en Huls namen het aanbod van hoogleraar agrarische bedrijfstechnologie Joachim M?ller aan om met vijfhonderd gulden een veldrobot te maken. "De eerste dag hebben we alleen maar nagedacht", vertelt Huls. De drie kochten een tweedehands semi-professionele modelraceauto bij een winkel voor modelbouw. "Een auto uit de speelgoedwinkel is niet uit elkaar te halen", legt Vanthoor uit. Omdat het ding gevaarlijk hard ging, bijna zestig kilometer per uur, zetten de studenten een vertrager uit een boormachine tussen de voorwielen. En er kwam een cameraatje en een zend- en ontvangstmodule met een bereik van tweehonderd meter boven op de wagen. Huls: "Toen moesten we er een frame onder lassen want het werd wat zwaar." De beelden van de Agrobot zijn te volgen op een televisiescherm. Het ding kostte uiteindelijk, inclusief een paar avondmaaltijden, zeshonderd euro.

De robot kwam door de selectie van een Europees agrarisch werktuigbouwkunde congres, begin juli in Hongarije. Thelen: "Voor het congres moeten we nog een paper schrijven en eigenlijk een nieuwe wagen bouwen. Nu hebben we vooral zo goedkoop mogelijk gewerkt." Ook gaan de studenten nog sensoren op de wagen zetten om bijvoorbeeld luchtvochtigheid en temperatuur onder de plant te meten en het ding automatisch door de computer laten besturen. Op donderdag 16 mei praten de studenten met een Duitse werktuigfabrikant over sponsoring. "Het leuke van de wagen is toch dat je eens vanuit een heel ander perspectief naar de plant kunt kijken", aldus Huls. | Y.d.H., foto G.A.