Nieuws - 6 maart 2012

Student vaker naar andere universiteit na Bachelor

Studenten stappen na de BSc-fase steeds vaker over naar een MSc aan een andere universiteit. Dat blijkt uit cijfers van deze universiteit.

In 2007 stapten maar 8 studenten na hun BSc in Wageningen over naar een MSc elders in Nederland; in 2011 waren dat er al 47. Omgekeerd steeg de instroom van BSc-gediplomeerden van andere Nederlandse universiteiten in een MSc in Wageningen in die periode van 18 naar 100. De instroom van andere universiteiten is daarmee twee keer zo groot als de uitstroom.
Als Wageningse studenten na hun BSc verkassen, kiezen ze in ruim een kwart van de gevallen voor de Universiteit Utrecht. Ook Nijmegen en de Vrije Universiteit zijn redelijk populair. Van de honderd BSc-studenten van andere universiteiten die vorig jaar voor Wageningen kozen, doen nu 14 de MSc in Forest and Nature Conservation, 13 de Master International Development en 10 de MSc in Animal Sciences. De instroom van buitenlandse instellingen, die groter is, is niet meegeteld in dit overzicht.
Ab Groen, stafdirecteur Education & Research, denkt dat de invoering van de BaMa-structuur nu eindelijk effect sorteert. Ook profileren de universiteiten hun MSc-opleidingen inmiddels beter. Groen verwacht dat de mobiliteit van studenten na de bachelorfase verder zal toenemen. ‘De studenten zijn nu flexibeler, mede door hun uitgebreide sociale netwerk.'