Nieuws - 25 september 2008

Strigaonderzoek nuttig voor Nederlandse tomatentelers

Als alles goed gaat, hoeven tomatentelers over enkele jaren geen planten meer te ‘dieven’ om volwaardige vruchten te krijgen.

De Wageningse plantenfysioloog dr. Harro Bouwmeester heeft met Franse en Australische collega’s een nieuwe groep plantenhormonen ontdekt die de vertakking reguleert: de strigolactonen.
Bouwmeester overlegt momenteel met Nederlandse veredelingsbedrijven over hoe zij het aantal vertakkingen in tomatenplanten en chrysanten beter kunnen sturen met behulp van strigolactonen.
De plantenhormonen waren al bekend als signaalstof waarmee planten nuttige bodemschimmels als mycorrhiza aantrekken, maar ook vervelende parasitaire planten als striga. Bouwmeester doet onderzoek in Afrika, waar dit onkruid de teelt van maïs, sorghum en gierst ernstig belemmert. Toen de onderzoekers op zoek gingen naar de genen en enzymen die deze signaalstoffen maken, ontdekten ze dat strigolactonen ook de vertakking van planten reguleren. ‘Dit is eigenlijk een zijtak van mijn onderzoek’, zegt Bouwmeester, die drie jaar geleden een Vici-beurs ontving van NWO voor zijn onderzoek aan strigolactonen.
De ontdekking dat strigolactonen de vertakking van planten remmen, compliceert een van Bouwmeesters onderzoekslijnen. Hij wil de uitscheiding van strigolactonen naar de bodem zodanig blokkeren dat de gewassen geen parasitaire planten meer aantrekken, maar nog wel nuttige bodemschimmels. Maar hij kan ze niet wegveredelen of ongestraft modificeren, want als hormoon vervullen ze – blijkt nu -een noodzakelijke functie in de plant. ‘We denken na over een slimme strategie.’