Nieuws - 15 november 2007

Streekproducten kopen langs de snelweg

Tankstations en streekproducten lijken weinig met elkaar van doen te hebben. Toch zijn die twee bij elkaar te brengen, denkt ing. Hiske Ridder van het LEI.
Een pompstation roept associaties op met gehaaste automobilisten die snel willen tanken en fastfood kopen. Terwijl streekproducten doen denken aan kleinschalige verkoop van levensmiddelen, aan rust en platteland. Toch bracht Ridder in opdracht van het InnovatieNetwerk oliemaatschappij Total in contact met makers van streekproducten. ‘Het zijn verschillende werelden, maar er is wel degelijk interesse aan beide kanten om elkaar te ontmoeten’, zegt Ridder. ‘Al gaan ze letterlijk en figuurlijk met verschillende snelheden.’
Ridder nodigde ook Rijkswaterstaat, een marketingspecialist en een topkok uit. Met de ideeën die tijdens de ontmoeting ontstonden gingen ontwerpers aan de slag, en daar kwam het ‘streekstation’ uit. Automobilisten kunnen zich daar, langs de snelweg, verbinden met de lokale sfeer en de lokale producten. Voor Nederland is dat nieuw, maar in Frankrijk zie je het vaker.
Ridder gaat nu met de schetsen voor een streekstation langs mogelijke geïnteresseerden om te zien of zo’n winkel ergens gerealiseerd kan worden.