Nieuws - 8 april 2010

Strafwerk

Ga je naar school of naar college? Ga je leren of studeren? Ben je student of scholier? In mijn boek is alles vrijblijvend behalve de tentamens en als het echt moet sommige practica.

Vond ik onverhoopt de volgende sommatie in mijn virtuele postvak:
'Beste student,
Volgens mijn informatie was je vanmorgen niet aanwezig bij de presentaties. Als vervangende opdracht schrijf je een stuk tekst (3 tot 4 pagina's tekst) over 'de relevantie van de integratie tussen sociaal en natuurwetenschappelijk onderzoek bij maatschappelijke vraagstukken rond voedselproductie.'(...)'
Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen? Natuurlijk is het onfatsoenlijk van me geweest om niet de oninteressante onvrijwillige onwetenschappelijke brouwsels van mijn jaargenoten bij te wonen, maar laat dat alsjeblieft op keus berusten. Moet ik straks zeker ook een briefje gaan halen als ik te laat kom. Wat nu gedaan?
1.       Niets
2.       Toegeven en drie kantjes vullen met sleur- en pleurwerk van Wikipedia.
3.       Rug recht, kin omhoog en:
'Hallo mevrouw S.
Ik ga dit niet doen. Ik vind dit een hele kinderachtige manier van bestraffen. Morgen ben ik aanwezig want ik moet zelf presenteren, dan kan ik meteen mijn punt toelichten. MvgTR.'
Verwende kutstudenten. Beetje lopen uitvreten vinden dat alles maar moet kunnen. Overheidsgelden naar de kroeg brengen dat het een lieve lust is. Schaam je.
Dat is misschien wel een beetje zo, maar de druk om studiepunten is er bij de meeste studenten echt wel. Met steeds meer verplichte practica en -flauwekulcolleges zoals bovengenoemde wordt de aard van de studies steeds schoolser. Wat is het nou? Moeten we nu stil zijn en opdrachtjes maken zoals op de middelbare school of laat de universiteit de invulling helemaal over aan de volwassen, verantwoordelijke studenten die we zijn? Liefst het laatste, al snap ik de aantrekkingskracht van de eerste.
De huidige situatie is te onduidelijk om een houding aan te nemen.