Nieuws - 7 mei 2009

STEMWIJZER EUROPARLEMENT

Wie nog niet weet op wie te stemmen tijdens de Europese verkiezingen in juni, kon zijn licht opsteken tijdens het Europadebat, georganiseerd door Ceres en VeSte op 28 april. Om nog een beetje te helpen zet Resource de standpunten die voorbijkwamen op een rij.

Kandidaat-Europarlementariërs van SP, GroenLinks, PvdA, D66 en VVD gingen tijdens het debat in discussie over Wageningse thema’s: het landbouwbeleid en genetisch gemodificeerd voedsel. Vooral tijdens het debat over het toestaan van genetisch gemodificeerde gewassen in Nederland blijken de tegenstellingen groot. Verschil van mening bestaat er vooral over de gevaren van het sleutelen met genen. De linkse partijen zitten liever aan de veilige kant en wachten verder onderzoek af. De VVD en D66 vertrouwen volledig op de European Food and Safety Association (EFSA). D66’er Ivo Thijssen haalde fel uit: ‘GroenLinks en milieuorganisaties houden de vooruitgang tegen. Milieuactivisten die velden kapot maken, zorgen er zo voor dat het onderzoek duurder wordt.’ Bovendien ziet de partij genetische modificatie als oplossing voor de honger in de wereld. Maar volgens Nicole van Gemert van de SP heeft dat probleem vooral met verdeling te maken.
Ook de landbouwsubsidie vormt een punt van discussie. Die moeten worden afgebouwd, daarover zijn de partijen het wel eens. Maar dan? ‘Alle kosten die boeren maken moeten in de voedselprijzen terug te zien zijn’, aldus oud-student van Wageningen Universiteit Niels van den Berge van GroenLinks. Dat betekent meer betalen voor ons eten. Van Gemert van de SP voegt daaraan toe dat ‘steun aan boeren enkel moet komen voor hun maatschappelijke waarde’. ‘Een boer krijgt twee euro per dag van Europa, en een student maar zeven cent’, illustreerde D66’er Ivo Thijssen.
Dierenwelzijn bleek ook een onderwerp van debat. Producten van buiten Europa moeten een keurmerk krijgen voor kwaliteit en dierenwelzijn, was een stelling. VVD, SP en GroenLinks vinden van wel, D66 laat het liever aan de markt over, en PvdA vindt dat dierenwelzijn cultureel bepaald is en niet aan andere landen kan worden opgelegd.