Nieuws - 13 september 2001

Stage: Texaanse sportdrankjes

Stage: Texaanse sportdrankjes

Peter Res, vijfdejaars Voeding en gezondheid:

"Ik heb aan de Universiteit van Texas in Austin een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van sportdrankjes. Erg leuk om te doen, aangezien ik zelf hardloper ben. Ik train negen keer per week en was een paar jaar geleden Wageningse sportstudent van het jaar. Mijn beste prestatie is zevende op de 1500 meter op de Nederlandse kampioenschappen.

Veel sporters gebruiken speciale sportdrankjes om betere prestaties te leveren. In Nederland zijn Isostar en Gatorade populair. Ikzelf gebruik ook een sportdrankje, het heet Born, maar dit is meer een hersteldrankje, dus voor na het lopen. Hier zitten veel koolhydraten in en je kan het vinden in de fietswinkel.

Bedrijven zijn er nu in ge?nteresseerd of ook eiwitten bevorderlijk zijn voor de prestaties. Dat heb ik geprobeerd uit te zoeken in Amerika. We hebben een drankje met koolhydraten en eiwitten uitgetest op fietsers. We lieten een stel fanatieke wielrenners drie uur fietsen in een redelijk tempo. Daarna moesten ze in een heel erg hoog tempo fietsen, totdat ze niet meer konden. Die tijd hebben we gemeten. Het bleek rond de twintig minuten te liggen. We vergeleken de resultaten van de fietssessies wanneer de fietsers gewone sportdrankjes met koolhydraten innamen en wanneer ze een sportdrankje met ook eiwitten innamen.

Wat bleek nu: wanneer de fietsers het sportdrankje met extra eiwitten namen, konden ze zo'n vijf minuten langer doorfietsen dan wanneer ze de drankjes met alleen koolhydraten namen. Ik denk dat de resultaten veelbelovend zijn. Je denkt in eerste instantie dat eiwitten niet gunstig zijn voor de prestatie, maar het lijkt erop dat dit wel het geval is.

Ik hoorde dat het Amerikaanse bedrijf Pacific Health met een eiwitrijk sportdrankje op de markt is gekomen. Het heet Accelerade. Ik geloof dat het bedrijf hiertoe besloten heeft naar aanleiding van het onderzoek dat is gedaan aan de Universiteit van Texas, waaronder ook mijn onderzoek.

Naast het serieuze werk heb ik in Amerika ook genoten van het sociale leven en het sporten. De sportaccommodaties zijn daar van een andere orde dan in Nederland. In Austin staat een American football stadion voor 88.000 toeschouwers en er is een atletiekstadion waar tienduizend mensen in kunnen. Ikzelf kon meedoen met het track & field team ofwel het atletiekteam. Ik heb ook een aantal wedstrijdjes meegedaan, vooral 's ochtends en 's avonds omdat het hier 's middags erg heet kan worden, zo'n 44 graden. De sporters hier hebben het erg goed. Ze vliegen het hele land door om wedstrijden te doen.

Je moet je wel realiseren dat hoewel het sporten aan de universiteit hier super is geregeld, er als je afgestudeerd bent niets meer is. In Nederland heb je atletiekverenigingen waar je goed kan sporten als je niet meer studeert. In Amerika wordt topsport vooral bedreven op universiteiten. Daarna stoppen de meeste sporters ermee." | H.B.

'In Amerika wordt topsport vooral bedreven op universiteiten'