Nieuws - 20 december 2001

Stage: Studerend Italië

Stage: Studerend Italië

Gerald Schut, vijfdejaars Tropisch Landgebruik:

"Italianen zijn leugenaars. Ze zijn heel beleefd, maar ondertussen draaien ze om alles heen. Zo had ik een huisgenoot die niet zo in het huis paste, maar graag wilde blijven. Eigenlijk was iedereen tegen. Toch zijn ze er een hele avond niet in geslaagd het hem duidelijk te maken. Hij woont er nog steeds.

Ik woonde met nog iemand samen op ??n kamer in een studentenhuis in Rome. Toen ik aankwam, had ik via de universiteit naar kamers gezocht. Drie telefoonkaarten later kon ik ergens hospiteren. Toen de deur openging, keek ik in de ogen van een grijnzende hippie en wist ik dat het goed zat.

Ik had geen contract en betaalde vierhonderd gulden voor een halve kamer. Alles ging zwart. Iedereen moest op de vijftiende van de maand huur betalen. Op die dag was de geldautomaat op de hoek dan ook leeg.

Omdat Italianen weinig contacturen op de universiteit hebben, kunnen ze studeren wanneer ze willen. Mijn huisgenoten deden dit vaak van tien uur 's avonds tot een uur of vier in de morgen. Overdag sliepen ze dan.

Zelf liep ik stage bij de FAO, die gehuisvest is in een grote betonnen blokkendoos uit de tijd van Mussolini. Daar deed ik eigenlijk ??n groot talenpracticum. Alleen de schoonmakers en de secretaresses zijn van Italiaanse komaf. Zodoende heb ik er mijn talen uitgebreid kunnen oefenen. FAO-mensen integreren weinig met Italianen. Als je op het kantoor zou wonen, heb je in principe geen enkele reden om het gebouw te verlaten. Er is een supermarkt, een postkantoor en een bank. Je hebt FAO-borrels en je kunt zelfs voetballen in een FAO-voetbalteam.

Ik deed allerlei klussen voor de FAO. Het belangrijkste was dat ik verdragen die samenhangen met het intellectuele patent op genetische bronnen met elkaar heb vergeleken en die heb samengevoegd. Verder heb ik vooral veel rondgekeken en seminars en workshops gevolgd.

Ik vind dat Itali? het midden houdt tussen het Westen en de Derde Wereld. Italianen zijn enorm conservatief. Vele malen ben ik op straat gevraagd of er in Nederland ook zoveel negers waren. Bijna alle studenten geloven in God. Of hij al dan niet bestaat, staat niet ter discussie. Daarnaast is de familie erg belangrijk. De meeste studenten staan pas veel later op eigen benen dan in Nederland. En de cijfers betreffende het onderwijs zijn schrikbarend. Computerfaciliteiten bleken nauwelijks te bestaan in de grootste universiteit van Europa, La Sapienza. Ik las in een Italiaanse krant dat studenten gemiddeld acht jaar doen over een vierjarige studie, dat slechts dertig procent de eindstreep haalt en dat daarvan maar liefst de helft werkloos blijft. Het bleken veruit de slechtste cijfers van Europa te zijn."

Arin van Zee

'Itali? houdt het midden tussen het Westen en de Derde wereld'