Nieuws - 13 juni 2002

Stage: Relaxed Australië

Stage: Relaxed Australië

Anke Lodder, vierdejaars Milieuhygi?ne

"Ik zet nu meer vaart achter mijn studie, zodat ik straks snel weer terug kan naar Australi?. Ik wil daar dan gelijk een jaar naartoe, maar zou me er ook graag voorgoed willen vestigen. De mensen daar zijn geweldig, heel open en relaxed. Daar waar wij altijd eerst nog een beetje de kat uit de boom willen kijken en toch veel meer gestrest zijn. Het motto daar is: lukt het vandaag niet, dan lukt het morgen wel. Ze genieten meer van 't leven, van 't lekker buiten bij elkaar zijn, van uitgebreid lunchen.

Ja, het waren tien geweldige maanden Australi?. Ik heb twee maanden voor en na mijn stage daar ook rondgereisd. Ik woonde in Brisbane, in de staat Queensland, in Oost-Australi?. Mijn stage, gericht op milieuzorgsystemen, was bij het Department of Primary Industries. Veel bezig geweest met wet- en regelgeving en informatievoorziening. Het is daar wel belangrijk, ze hebben daar last van verwoestijning en verzilting van de grond. Ook door de bescherming van de regenwouden moet de landbouwgrond eromheen aan bepaalde regels voldoen.

Toen ik in juni aankwam in het land van de kangoeroes en koalabeertjes was het nog officieel winter met 25 graden. Vanaf augustus gaan overal de airco's aan en dan is het 's middags neerploffen en eigenlijk niet veel doen door die hitte. Met kerstmis zaten we daardoor ook gewoon binnen.

Ik huurde een kamer bij een jong echtpaar. Onderaan een heuvel. Als het dan regende, kwam er een hele beukende en kolkende watermassa naar beneden.

Ik was altijd al gek van sport, vooral het kijken ernaar. Nu ben ik een echte sportfanaat. Ook cricket, wat daar een echte volkssport is.

Wat ook heel bijzonder is daar, is dat ze verslingerd zijn aan barbecuen. Als ze maar even vrij zijn en het is goed weer, dan komen de barbecues tevoorschijn. In de parken staan ze ook gewoon als publiek bezit. Dat zou in Nederland nooit kunnen. Maar daar worden ze na gebruik netjes schoongepoetst.

Het enige echte minpuntje waar ik moeite mee heb is de houding van de Australi?rs tegenover de aboriginals. Ze zien hen echt als een achterlopend, crimineel volk dat er niet thuishoort. Ze hadden een keer een hele spiksplinternieuwe woonwijk gebouwd voor aboriginals in de stad. Het eerste wat de nieuwe bewoners vervolgens deden, was de hele boel afbreken en hutten bouwen. Maar logisch toch, de aboriginals zijn al zo lang ??n met de natuur. Die instelling kan je ze niet zomaar afpakken. Zelf heb ik de aboriginals nooit opgezocht. Dat deed ik bewust, ik wil ze opzoeken waar ze echt horen, in het binnenland, in hun natuur. De volgende keer dat ik in Australi? ben, ga ik ze opzoeken." | E.T.

'Vanaf augustus is het 's middags neerploffen en eigenlijk niet veel doen door de hitte'