Nieuws - 18 april 2002

Stage: Groen Australië

Stage: Groen Australië

Lonneke Nillesen, zevendejaars Milieueconomie

"Ik ben nu twee keer in Australi? geweest en ik weet nu al dat ik weer terug ga. Het is het weer, het kunnen leven zonder agenda, de tijd die mensen voor elkaar hebben. Ik hoop dat ik er een aio-plek kan krijgen. Voordat ik eind januari vertrok uit Brisbane heb ik al wat projecten voorgelegd gekregen die voortborduren op het onderzoek dat ik op de universiteit van Queensland heb gedaan.

Ik heb daar geprobeerd de monetaire waarde van het nationaal park Bellenden Ker in het noorden van Australi? te bepalen. Beleidsmakers willen de geldelijke waarde van het gebied, dat op de werelderfgoedlijst staat, weten om keuzes over de toekomst van het gebied te kunnen maken. Aan de hand van gegevens van bezoekers over de kosten die ze maakten om in het park te komen, heb ik becijferd dat het zo'n vijftien miljoen waard is.

De grootste waarde van het gebied blijkt te zijn dat je er alleen maar mag wandelen en je er nooit iemand tegenkomt. Ik ben zelf een week in het gebied geweest om de vragenlijst te testen. In mijn eentje ben ik door dit tropische regenwoud heen getrokken. Ik heb allerlei kleurige vogels gezien, slangen, de ratachtige possum, wilde zwijnen en prachtige bomen en planten. Ik was alleen wel bang de casuaris, een soort struisvogel met een klauw, tegen te komen. Die kan namelijk mensen verwonden.

Australi? heeft trouwens veel prachtige natuur. Zo heb ik op een vrijgezellenfeestje in het donker helemaal verstild naar gloeiwormen in een grot staan kijken en heb ik bij zonsondergang met een kano tussen de watervogels door gevaren op zoek naar vogelbekdieren. Behoud van de natuur houdt volgens mij maar weinig Australi?rs bezig. Airco's staan altijd aan en ze doen alles met de auto.

Australi?rs zijn volgens mij sportfreaks. Misschien komt dat doordat je er altijd lekker buiten kunt sporten. Je blijft nooit thuis omdat je geen zin hebt in regen of kou. Rond de jaarwisseling is het wel wat warm en vochtig. Zelf heb ik toen veel gezwommen. Verder heb ik geroeid in een acht en in de twee zonder stuurman, hardgelopen en sprinttrainingen gedaan. De sportfaciliteiten op de universiteit waren geweldig omdat atleten zich op de universiteitscampus op de Olympische spelen van 2000 in Sydney hebben voorbereid.

Ik woonde in een studentenhuis vlakbij de universiteit. Met maar drie huisgenoten was het een stuk relaxter dan ik gewend was. Eten en uitgaan deden we samen. Eerst naar de pub en daarna met een taxi naar een club in de stad waar je tot een uur of vijf kon dansen. Je had er ook clubs waar iedereen cocktails dronk en enorm was opgedirkt. Zelf ging ik toch liever naar clubs met office crowd, jongeren die net waren gaan werken."

Yvonne de Hilster

'Australi?rs zijn sportfreaks; ze kunnen altijd lekker buiten sporten'