Nieuws - 14 maart 2002

Stage: Etende Grieken

Stage: Etende Grieken

Floor Quirijns, zesdejaars Visteelt en Visserij

"Toen ik in juli op Kreta kwam, leek het alsof er naast toeristen maar ??n soort Grieken was: patsers met een scooter, mobiele telefoon en een strakke broek, liefst rood, en opgemaakte meiden. In de winter bleken er gelukkig ook andere, normalere types te wonen.

Ik woonde in Iraklion, de grootste stad op Kreta, in een huis met dakterras vlakbij het vliegveld, aan de drukste weg van de stad, boven een bar. Maar het meeste last had ik van de kerk tegenover me. Die jengelde iedere zon- en feestdag, en dat zijn er nogal wat. De zondagse preek duurde drie uur en was buiten via speakers te horen.

Ik heb tijdens mijn stage vissen schoongemaakt. Om precies te zijn: 4165 vissen. Op het Instituut voor Mariene Biologie bekeek ik hun leeftijd, conditie en vruchtbaarheid in het kader van een EU-project naar de effecten van viskwekerijen op het ecosysteem. De vissen waren in mei gevangen bij het Griekse eiland Chios en in de diepvries gestopt. Na afloop kon ik ze weggooien of mee naar huis nemen, wat ik dan ook vaak deed. De vissen waren prima gezond en smaakten goed. Ik begreep later dat het in Nederland niet is toegestaan om dieren die voor experimenten gedood zijn op te eten, maar daar vonden ze het zelfs gek als ik eens niks mee naar huis nam. E?n keer ben ik met een vis van een meter in mijn rugzakje naar huis gefietst om er vissoep van te maken. Een collega had me verteld hoe dat moest en me een zakje kruiden meegegeven. Mijn twee huisgenoten en ik hebben er het hele weekend van gegeten.

Ik vond de Grieken gezellig. Ze maken veel grapjes, kraken elkaar voortdurend af en eten en drinken veel. Ze ontbijten nauwelijks, maar halen dat om een uur of drie 's middags weer in. Rond zessen wordt er wat gesnackt en om een uur of tien, elf, eten ze weer heel veel. Volgens mij was dat ook een manier om niet dronken te worden. Bij feestdagen horen cakes en chocolade. Winkels die chocolade en cakes verkopen zijn trouwens altijd open. Heel handig als je wordt geacht iets mee te nemen als je bij iemand op bezoek gaat. Eten is echt een sociaal gebeuren. In tavernes worden bijvoorbeeld twintig schaaltjes met van alles en nog wat en wijn op tafel gezet. Ik vond dat wel een mooie manier van eten, een stuk gezelliger.

De avonden op Kreta zijn het leukst. 's Ochtends werkt iedereen, 's middags wordt er gewerkt of geslapen en 's avonds is men op straat om te hangen, te kijken en te winkelen. Iedereen probeert zichzelf dan een houding te geven. Velen spelen met een gebedskettinkje en ze roken ook allemaal."

Yvonne de Hilster

'De vissen die ik had bekeken, at ik thuis op'