Nieuws - 31 januari 2002

Stage: Berlijnse verhoudingen

Stage: Berlijnse verhoudingen

Peter van Veelen, zesdejaars Landschapsarchitectuur:

"Op 1 mei, de dag van de arbeid, verhuisde ik naar Berlijn. Het viel mij op dat we zoveel politiewagens tegenkwamen op de snelweg. Later bleek dat 1 mei de grote dag is voor traditionele demonstraties van anarchisten of autonomen. Uit heel Duitsland wordt er dan politie naar Berlijn gestuurd en ontstaan er rellen. Het was niet de enige demonstratie die ik meemaakte. Duitsers zijn meer politiek ge?ngageerd dan Nederlanders. Elke week zijn er minstens drie demonstraties. De rubriek 'Demo des Tages' had de zaterdagkrant er speciaal voor in het leven geroepen.

Niet alleen aan de vele demonstraties in Berlijn moest ik wennen. Ook mijn stage bij het landschapsarchitectenbureau Gruppe F verliep anders dan ik verwachtte. De landschapsarchitectuur staat in Duitsland niet zo hoog aangeschreven als in Nederland. In Nederland doen landschapsarchitecten mee met discussies over de openbare ruimte, in Duitsland niet. Je hebt daar geen zeggenschap over alle aspecten van de openbare ruimte. De nadruk ligt er meer op de stedenbouw. Alleen het ontwerp van een park blijft over voor de landschapsarchitecten. Dat viel me soms tegen. Ik had meer veelzijdigheid verwacht. In Nederland ben je eraan gewend dat grote polders en dijken worden gebouwd. In het Nederlandse denken herken ik de ingenieursgeest, maar de landschapsarchitectuur in Duitsland lijkt vooral op tuinkunst.

Niet alleen kijken we in Nederland anders tegen de landschapsarchitectuur aan, ook op het bureautje lagen de verhoudingen anders. De directeur kon ik met zijn voornaam aanspreken, toch bleef hij echt de directeur. Dat merkte ik aan de manier waarop de medewerkers met hem omgingen. Ze hielden zich in, wanneer ze het niet met hem eens waren. Als de directeur met een idee komt, stem je daarmee in. Alleen omdat hij de chef is, heeft hij gelijk. Zo werkt dat bij ons niet.

Verder was het eigenlijk wel een relaxed bureautje. We gingen na het werk soms ook wat drinken. Dat gaat trouwens anders dan hier. In Nederland ga je aan een tafeltje zitten en om de beurt bestel je bier. In Duitsland bestelt iedereen voor zichzelf en iedereen betaalt ook zelf. Dat is best individueel. Ik moest er heel erg aan wennen dat je op die manier iets deelt. In het studentenhuis waar ik woonde, ging het precies zo. We hadden een huisbarbecue georganiseerd. Op weg naar huis kocht ik een enorme meloen en legde die daar op tafel. "Zo, het toetje." Wat bleek? Iedereen had zijn eigen vlees meegenomen, alleen de barbecue zelf werd gedeeld!

Berlijn is toch wel een gekke, intrigerende stad. Binnen ??n dag heb je namelijk alle highlights wel gezien, maar de leukste stukjes van de stad zitten verborgen. Die ontdek je pas als je er al een tijdje woont."

Monnique Haak

'In Duitsland bestelt iedereen voor zichzelf en betaalt ook zelf'