Nieuws - 9 september 2013

Stad krijgt cadeau van Forum-bieb

tekst:
Roelof Kleis

De Forum-bieb geeft archiefstukken uit de Speciale Collecties weg aan het jarige Wageningen. Het gaat onder meer om materiaal over het nooit gegraven kanaal tussen de Zuiderzee en de Rijn bij Wageningen.

De stukken gaan onderdeel uitmaken van het gemeentearchief van Wageningen. Daar zijn ze volgens conservator Liesbeth Missel van de bieb beter op zijn plek dan in Forum. ‘Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waarom ze ooit bij ons zijn terechtgekomen. Voor onze collectie zijn ze niet zo van belang. We zijn niet bezig de collectie te verkleinen, maar we kijken tegenwoordig kritisch naar de collectie: wat hoort erin thuis en wat niet.’

In de geschiedenis van de streek is het graven van een waterweg door de Gelderse Vallei tussen de Rijn en de Zuiderzee vanaf de middeleeuwen een belangrijk thema. Zo’n kanaal had grote economische en militaire voordelen. In het voorjaar van 1870 berichtte de Wageningsche Courant over het jongste initiatief. Speciale Collecties doet uit die tijd een doosje van de hand met handgeschreven brieven aan Provinciale Staten, kaartmateriaal over mogelijke trajecten en een paar edities van het Wageningse nieuwsblad.De bieb geeft ook stukken weg van eind negentiende eeuw over de aanleg van de waterleiding in Wageningen.

Wie de stukken met eigen ogen wil zien kan terecht bij de tentoonstelling Kleurrijk Wageningen 750 in Forum. Daar blijven ze ook nog tot het einde (18 oktober) van de expositie. De overhandiging van het cadeau is op donderdag 26 september tijdens een lezingenmiddag over de expositie. Wagenings burgemeester Geert van Rumund neemt de geschenken in ontvangst. Gemeentearchivaris Bob Kernkamp en publicist Leo Klep vertellen over de geschiedenis van de jarige stad. Beiden schreven mee aan het jubileumboek Geschiedenis van Wageningen.

Wageningen in 1698. Te zien op de expositie Kleurrijk Wageningen.
Wageningen in 1698. Te zien op de expositie Kleurrijk Wageningen.

De lezingen vinden plaats in zaal C214 van Forum en beginnen om 15.00 uur. Opgeven is gewenst: : speccoll.library@wur.nl. Speciale Collecties biedt twee dagen later (zaterdag 28 september) de mogelijkheid om in de ‘schatkamer’ van de bibliotheek te kijken. Van 13.30-16.00 vindt een rondleiding plaats door de magazijnen van Speciale Collecties. De tentoonstelling over Wageningen is dan ook open.