Nieuws - 14 februari 2002

Springpaarden Praktijkonderzoek naar vervolgcursus

Springpaarden Praktijkonderzoek naar vervolgcursus

De vier jaar oude paarden van het Praktijkonderzoek Veehouderij in Lelystad zijn toe aan het vervolg van hun opleiding tot sportpaard. Daarom verhuisden ze 4 februari naar het Nederlands Hippisch Opleidingscentrum in Deurne. Daarmee zit het eerste deel van het onderzoek er op.

Niet elk paard wordt een springpaard. Maar voor je dat weet, ben je al gauw vijf jaar verder. Het zou handiger zijn als je al aan het veulen kan zien of het talent heeft voor springen of niet. Het Praktijkonderzoek Veehouderij (PV) onderzoekt of al na vijf maanden te beoordelen is of een veulen uitgroeit tot een talentvol springpaard. Als dat zo is, dan wordt de opfok van sportpaarden een stuk goedkoper.

Het onderzoek is gestart met veertig veulens van vijf maanden oud die beoordeeld zijn op het onderdeel vrij springen. Daarna is de groep verdeeld in een trainingsgroep en een controlegroep. De training bestond uit twee maal per week vrij springen en drie maal per week bewegingstraining in een trainingsmolen. De controlegroep ontving een normale opfok. Naast het PV heeft de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht de dieren begeleid. Het Praktijkonderzoek heeft de dieren verder opgefokt tot het moment dat ze bereden moeten worden, drie jaar oud.

Nu is nog niets te zeggen over de resultaten. Henri Korenberg, bedrijfsleider Paarden: "De dieren staan nog midden in hun opleiding. Over 16 maanden zit de opleiding er op en dan kunnen we kijken of de veulens die op een leeftijd van vijf maanden geweldig sprongen dat dan ook doen. Zo ja, dan is ons onderzoek geslaagd." | L.N.