Nieuws - 10 april 2012

Spelderholt verpacht aan marktleider pluimveefokkerij

Het proefbedrijf van Wageningen UR voor de pluimveesector in Lelystad, Spelderholt, is verpacht aan het pluimveefokkerijbedrijf Aviagen. Dat maakte Wageningen UR Livestock Research op 6 april bekend.

Wageningen UR had al besloten om te stoppen met een eigen pluimveeproefbedrijf, omdat er meer projecten bij pluimveehouders worden uitgevoerd en er onvoldoende opdrachten kwamen om een rendabel grootschalig praktijkcentrum te draaien. Livestock Research gaat voor praktijkonderzoek samenwerken met Schothorst Research, onderzoeksinstituut voor diervoeding, in Lelystad.
Aviagen, internationaal marktleider op het gebied van pluimveefokkerij en genetica, pacht het Spelderholt vanaf 1 april. Ze gaat er een eigen R&D-lab starten. Aviagen ontwikkelt fokmateriaal voor de productie van vleeskuikens en kalkoenen.
Met de verhuur is een einde gekomen aan negentig jaar corporatief pluimveeonderzoek in Nederland. Het Spelderholt werd in 1921 opgericht als Proefstation voor de Pluimveehouderij in Beekbergen. In 2004 verhuisde het proefbedrijf naar een nieuwe grootschalige accommodatie in Lelystad. Die huurt Aviagen nu voor een periode van twaalf jaar.