Nieuws - 8 december 2009

Slechts één week kerstvakantie

‘Één week kerstvakantie?’, roept een student verbaasd. ‘Volgend jaar ook? Het is van de zotte.’ De Wageningse Studenten Organisatie en de Studentenraad organiseerden dinsdag 8 december een handtekeningenactie voor een week meer kerstvakantie.

foto_bart.JPG
De actievoerders liepen met kerstmutsen rond terwijl ze handtekeningen verzamelden bij Forum. Ze oogstten veel nieuwsgierige reacties en instemming. ‘Bent u uw kinderen na een week al zat?', schreef een studente op een pamflet aan de rector, Martin Kropff. Binnen twee uur verzamelden de WSO en de Studentenraad al meer dan duizend handtekeningen.
‘In tegenstelling tot alle andere Nederlandse universiteiten hebben studenten in Wageningen dit jaar en volgend jaar maar een week kerstvakantie. In ruil daarvoor krijgen we wel een extra week zomervakantie', vertelt Julie-Anne Tangena van de Studentenraad. Maar volgens haar zitten de meeste studenten daar eigenlijk niet op te wachten. ‘Ze hebben liever een week langer kerstvakantie. Met name internationale studenten zouden die week extra wel kunnen gebruiken om hun familie in het buitenland op te zoeken tijdens de feestdagen.'
Geen vakantie
De Studentenraad heeft de rector vorig jaar al gewezen op dit probleem. ‘Er is toen beloofd dat dit niet meer zou voorkomen. We proberen met onze actie een signaal af te geven', aldus Julie-Anne. Op woensdag 9 december herhalen de WSO en de Studentenraad de actie nogmaals, maar dan bij de Leeuwenborch.
De woordvoerder van de Raad van Bestuur, Simon Vink, reageert: ‘Op de universiteit spreken we, in tegenstelling tot het hbo niet meer van vakanties. We spreken hier van roostervrije periodes. Deze periodes zijn ruim van tevoren bekend, dus studenten en medewerkers kunnen hun vakantie plannen. We zijn echter wel gevoelig voor het argument van internationale studenten. Mocht dit problemen opleveren, dan zullen we hier nog eens kritisch naar kijken.'