Nieuws - 7 juni 2007

Skanken

814_nieuws.jpg
Af en toe ben ik Leeuwarden zat. Dan wil alles even niet meer. En wat doe je dan? Juist, dan pak je de trein naar Groningen. Althans, zo makkelijk lijkt het. In werkelijkheid zit je in een boemeltje met een kapotte dieselmotor en mag je een uur wachten.
Groningen heeft namelijk iets wat Leeuwarden niet heeft. En nee, ik doel niet op de Burger King. Al mis ik soms wel die heerlijk gekruide twisterfries als ik weer eens meegesleurd wordt naar de enige McDonald’s die Leeuwarden rijk is.
Groningen heeft De Oosterpoort. Nu kun je zeggen, een concertzaal heeft Leeuwarden ook. Maar heb jij ooit een fatsoenlijk bandje horen spelen in de Schaaf of de Romein? Reel Big Fish, dat is pas een band! Hoe geweldig ze zijn blijkt wel uit het feit dat ik ze in vier jaar tijd maarliefst vier keer gezien heb. Voor de cultuurbarbaren onder ons: Reel Big Fish maakt skapunk. Deze muziek is vrolijk en je kunt er heerlijk op dansen.
Dat heb ik ook de hele avond gedaan. Alleen. Met als enige gezelschap een bekertje witte wijn en de goddelijke skadeuntjes.
Voor wie dit zielig vindt: alleen zijn is juist een voordeel. Je aandacht gaat compleet op aan de muziek en je kunt heel makkelijk een praatje maken met gelijkgestemden. Tijdens het concert kwam er dan ook een leuke jongen naar me toe, die zich voorstelde als Paul. Hij nam me mee naar zijn, eveneens, leuke vrienden en samen hebben we staan kletsen en geskankt. (Nee, dat heeft niets met onzedelijk gedrag te maken, maar is de term voor dansen op ska).
Na afloop vroeg hij of ik mee ging naar O’Ceallaigh. Geen verkapte naam voor zijn kamer, maar een Ierse pub. Even twijfelde ik. Toch zei ik nee en nam de laatste trein terug naar het vertrouwde Leeuwarden.