Nieuws - 15 mei 2014

Site prikt fabels over voeding en kanker door

tekst:
Rob Ramaker

Wageningen Universiteit lanceert een informatiesite over voeding en kanker. Het is nu lastig hierover betrouwbare informatie te vinden.

Zijn biologische producten gezonder dan reguliere wanneer je aan kanker lijdt? Mag je vlees blijven eten nadat je bent hersteld? En heeft het zin om voedingssupplementen te slikken tijdens je behandeling? De mailbox van Ellen Kampman, persoonlijk hoogleraar Voeding en kanker, stroomt dagelijks vol met dit soort vragen. Het motiveerde haar om de website voedingenkankerinfo.nl op te zetten, die patiënten en naasten informeert. Daar lees je dat het antwoord op bovenstaande vragen nee, ja en meestal niet is. Afgelopen 6 mei kwam de site online.

Bij de lancering stonden er ruim dertig vragen met antwoord online. Verder bevat de site en lijst met tips om de kans op kanker, of een terugkeer van de ziekte, te verkleinen. Promovendus Merel van Veen gaat deze informatie aanvullen door binnenkomende vragen te beantwoorden samen met een team van experts. Bovendien zorgt zij dat de site up-to-date blijft met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Wij scheiden nu de fabels van de feiten.
Ellen Kampman

Naast het ontlasten van Kampmans mailbox, moet de site ook een tegenwicht vormen voor alle onzin die rondzingt op internet. Ze ziet dit vooral bij commerciële sites die alternatieve geneesmiddelen aanbieden. ‘Wij scheiden nu de fabels van de feiten,’ zegt Kampman, ‘en geven uitsluitend wetenschappelijk onderbouwde informatie.’ In de toekomst hoopt ze ongefundeerde hypes dan ook actief te bestrijden. Een goed voorbeeld is de recente claim dat acaibessen zouden helpen bij het voorkomen van kanker.

Bij het algemene publiek merkt Kampman dat er veel behoefte bestaat aan betrouwbare informatie; niet alleen in haar mailbox, maar ook aan de toeloop tijdens lezingen. ‘Laatst was ik bijvoorbeeld voor de Zondagacademie in een afgeladen Wageningse bibliotheek,’ zegt ze. ‘Er moesten zelfs mensen worden weggestuurd.’ In de eerste week online trok de site circa 7500 bezoekers. Bovendien kwamen er meer dan vijftig nieuwe vragen binnen.

Voedingenkankerinfo.nl kwam tot stand in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland en de Landelijke werkgroep Diëtisten Oncologie.