Nieuws - 6 maart 2008

silataN seiD

Symmetrie is belangrijk in onze wereld vol tekst. Kinderen bekommeren zich er echter nog niet om. Mijn kleine nichtje ondertekende haar kerstkaart met ‘feiledaM’. Vertederend en knap. En eigenlijk zíjn we ook ten diepste asymmetrisch. Onze harten zitten links. De asymmetrie van onze hersenen kun je zien in onze gelaatsuitdrukkingen. De linkerhelft van ons gezicht toont onze emoties. Splits met Photoshop maar eens een stel portretfoto’s in tweeën, spiegel de helft, en maak nepgezichten van twee rechterhelften. Ze lijken, maar kijken wat star. Neem dan twee linkerhelften. Dit plaatje lijkt minder goed, maar toont hoe de geportretteerde zich voelt.
Als u dit leest vieren wij de negentigste verjaardag van de LH/LUW/WUR, in het gebouw waar ik zo trots op ben. Ik kreeg een fraai vormgegeven uitnodiging, gesteld in onze corporate-language-to-be-phased-in, waarop vier foto’s prijkten. Linksonder een stuk aardbol met daarop het woord governance en - ja, wat eigenlijk? Toen ik beter keek zag ik dat het een ruimtefoto van de Gazastrook, Sinaï, Rode Zee en aanpalende gebieden was, maar dan in spiegelbeeld.
Waarschijnlijk hebben de makers het spiegelen met Photoshop wat te gretig toegepast. Is dat erg? Welnee joh, kan iedereen overkomen, niet zo pietluttig zijn. Maar wat als Europa er op had gestaan? Wacht eens. Misschien was het wel een subtiele grap: Umwertung aller Werte is nodig voor good governance in dat deel van de wereld?
Ik ben bang van niet. Volgens mij is dit gewoon een blunder. Wij kunnen het ons als werelduniversiteit niet leisten, om die mooie Duitse taal nog maar eens te gebruiken, om dit soort slordigheden op onze formele verjaardagsuitnodigingen te begaan. De Fransen hebben daar weer een woord voor: een blamage. Fijn toch dat er zoveel talen zijn, trouwens. Panta rhei.
Als u nu een beetje moet glimlachen dan zal dat wel vooral zijn met uw linkermondhoek.