Nieuws - 26 mei 2015

S&I wint zetel bij studentenraadsverkiezing

tekst:
Rob Ramaker

Studentenpartij Sustainability &Internationalisering (S&I) snoept één zetel af van VeSte bij de studentenraadsverkiezingen. Ondanks de onregelmatigheden tijdens het stemmen, blijft de uitslag van de verkiezingen gehandhaafd.

Foto's: Sven Menschel

Komend jaar komt VeSte met 7 zetels, S&I met 3 zetels en CSF met 2 zetels in de studentenraad. Hoewel S&I één zetel heeft gewonnen, verandert de zetelverdeling niet ten opzichte van vorig jaar. Destijds stond VeSte een zetel af omdat de partij geen geschikte kandidaat kon vinden voor plek acht. S&I zat afgelopen jaar dus met drie vertegenwoordigers in de raad terwijl slechts 2 zetels werden veroverd. De opkomst was dit jaar 35,11 procent tegen 35,4 procent vorig jaar.

Martin Kropff spreekt de studentenraadsleden toe

Rector Kropff maakte de verkiezingsuitslag bekend tijdens de lunchpauze in gebouw Forum. In zijn toespraak stond Kropff stil bij de ophef die tijdens de campagne ontstond over stemmenwerving door het rondgaan met laptops. Van de drie partijen is alleen VeSte voorstander van deze werkwijze. De kiescommissie bleek verdeeld over het onderwerp, zei Kropff, maar besloot uiteindelijk de uitslag van de huidige verkiezingen te handhaven. Aankomend jaar moet een evaluatie zorgen dat de discussie volgend jaar niet opnieuw oplaait.

De drie lijsttrekkers zijn tevreden. Een prima oplossing, aldus Anne Walther (S&I). ‘Het was nu sowieso te laat nog wat te veranderen aan de procedure.’ Walther hoopt dat de campagne en verkiezingen komend verkiezingen strikter worden gescheiden. Lijsttrekker Nick van Nispen (VeSte) blijft van mening dat niets mis is met de huidige stemmenwerving. ‘Maar dit is een prima oplossing en we willen er graag met de andere partijen uitkomen.’

De studentenraad

Alle drie lijsttrekkers toonden zich tevreden met de uitslag. ‘We hebben veel moeite in de campagne gestoken en zijn veel sterker dan afgelopen jaar’, zegt Anne Walther, lijsttrekker van S&I. Wiard Ligterink (CSF) was blij dat de partij de huidige twee zetels steviger in handen kreeg. ‘Je hoopt er natuurlijk op maar drie zetels was bijna onmogelijk geweest.’ VeSte-lijsttrekker Nick van Nispen wilde vooraf stand houden tegen de twee concurrenten die steeds volwassener worden. Dat is gelukt, zegt hij. ‘Een groot compliment aan onze achterban en iedereen die heeft geholpen.’

Over de laatste jaren is de Wageningse studentenpolitiek dynamischer geworden. In 2012 vonden door gebrek aan kandidaten geen verkiezingen plaats. Bovendien resteerde nog slechts één studentenpartij – VeSte. In 2013 werd weer gestemd en was er ook keuze uit enkele onafhankelijke vertegenwoordigers. In 2014 werden twee nieuwe partijen opgericht, S&I en CSF.