Nieuws - 26 november 2013

Serieus roeien

tekst:
Roelof Kleis

Het Glazen Huis wordt weer opgetuigd. Voor veel Nederlanders het sein om iets geks te gaan doen. Binnen 21 uur langs elf Friese steden roeien bijvoorbeeld. Wageningen stuurt twee teams naar Leeuwarden.

Marleen Henkens (Virologie) geeft onmiddellijk toe dat ze een elfsteden-addict is. De ‘gewone’ elfstedentocht voor roeiers heeft ze al achttien keer meegedaan. Dus toen de organisatie een speciale Elfstedenroeimarathon voor Serious Request uitriep, was ze er als de kippen bij. En binnen anderhalve week had ze ‘nog twaalf gekken’ bij elkaar. Onder de naam VADA gaat de dertien mens sterke groep van collega’s, alumni en roeivrienden de strijd aan.

Op de tocht langs de elf steden is ook roeiclub Argo van de partij, laat Levine de Zinger weten. Daarmee heeft Wageningen een flink aandeel in het deelnemersveld van dertien teams. Directe concurrenten zijn ze overigens niet. VADA roeit in een dubbeltwee met stuur, Argo zet een dubbelvier met stuur het water op. Voor De Zinger wordt het een debuut op zo’n roeimarathon. ‘Maar de rest van het team mensen hebben wel die ervaring of zijn wedstrijdroeiers die 6-7 keer in de week trainen.’

Om kwart over vier is het donker, dus we roeien 160 kilometer in het donker
Marleen Henkens

Maar er komt meer bij kijken dan getrainde spieren. Op zaterdag 21 december om 11.00 uur ’s ochtends worden de boten weggeschoten nabij het Glazen Huis in Leeuwarden. Maximaal 21 uur later is daar ook de finish. Henkens: ‘Om kwart over vier is het donker, dus we roeien 160 kilometer in het donker. Vooral het stuk aan de IJsselmeerkant zal zwaar worden. Er zijn daar veel bruggen en bochten in het parkoers. Bij de gewone Elfstedentocht op Hemelvaartsdag doe je dat stuk overdag. Nu is het donker. De inspanning en de kou maken het lastig om daar goed te sturen.’

Iedere VADA- en Argoroeier moet minstens vier etappes van ruim een uur (10 kilometer) roeien. Dat betekent tussendoor rusten in de volgauto’s en veel eten. ‘Het kan zo maar vriezen ’s nachts’, denkt Henkens. ‘Dan moet je de kachel goed laten branden. Maar we zijn wel wat gewend hoor.’ Beide teams zijn nog druk bezig sponsors te vinden. Wie VADA wil sponsoren kan geld storten op gironummer 4376224, tnv M. Abma-Henkens, ovv SR13. Voor sponsoring van de Argonauten, zie deze facebookpagina of stort op 681075686 tnv WSR Argo OVV Serious Request.