Nieuws - 11 oktober 2012

Science Cafe over risico's nanotech

tekst:
Arno van 't Hoog

Medische toepassingen zijn geen science fiction meer. 'Discussie over risico nanotechnologie moet intensiever.'

Nanotechnologie is gericht op ­manipulatie van materialen en processen op het niveau van indi­viduele moleculen. Een vakgebied dat omringd wordt door hoge verwachtingen en discussies over risico's. Daarover gaat het volgende Science Café Wageningen.
Eén van de gasten, de Twenste hoogleraar nanofluidics Jan Eijkel vertelt over medische toepassingen van nanotechnologie. Hij werkt in een onderzoeksgroep die nanotechnologie ontwikkelt voor medische diagnostiek: lab-on-a-chip. Daarmee kunnen op een eenvoudige manier stoffen uit het bloed de chip in worden getrokken, waarna via microscopische kanaaltjes scheiding en detectie plaatsvindt. Het volume waarin de chip meet is maar een paar picoliter (een picoliter is één biljoenste liter).
De lab-on-chip kan straks onder meer door manisch-depressieve patiënten gebruikt worden om het  lithium gehalte in hun bloed te controleren. Lithium is voor hen een medicijn en het vasthouden van de juiste bloedwaarde is daarbij erg belangrijk. De test is compact en kan net als een bloedsuikertest voor diabeten door de patiënt zelf worden uitgevoerd.
Martien Cohen Stuart
Discussie over risico's van nanotechnologie gaan volgens Eijkel vaak over milieuvervuiling of ongewenste blootstelling aan nanodeeltjes. Volgens de onderzoeker horen die debatten bij de ontwikkeling van nanotechnologie. 'Die discussie over de gevolgen voor de samenleving zou eigenlijk veel intensiever gevoerd moeten worden. Het gaat dan niet alleen over deeltjes, maar ook over de gezondheidszorg en de relatie tussen arts en patiënt. Die gevolgen zijn natuurlijk niet uniek voor nanotechnologie. Ik praat dan ook liever over impact of brede implicaties van nanotechnologie. Of je er een risico in ziet, hangt namelijk ook af van je waardering.'
De andere gast bij dit Science Café is de Wageningse hoogleraar Martien Cohen Stuart, die een overzicht geeft van de basale principes van nanotechnologie. Zijn onderzoeksgroep fysische chemie en kolloïdkunde doet onder meer onderzoek aan soft matter als gels en schuimen, en de assemblage van macromoleculen in levende cellen.

Science Café Wageningen, 25 oktober om 20.00 in café Loburg