Nieuws - 16 januari 2020

Schranspartij

tekst:
Vincent Oostvogels

Er wordt weer gegeten in de Forumbibliotheek. Een eerste aanwijzing waren de broodkruimels die ik tegenkwam in een toetsenbord. Ondertussen heb ik het ook al een paar keer live zien gebeuren.

Een paar jaar geleden was het nog heel gewoon om in de bieb te eten. Ook toen zal het niet de bedoeling zijn geweest, maar niemand keek ervan op als je er een eitje pelde of een blik sardientjes opentrok.

Dat veranderde in 2017, na de verbouwing. Het nieuwe tapijt moest schoon blijven, dus de dames en heren van de bieb introduceerden een onverbiddelijk beleid. Eten was er niet meer bij. Je hoefde maar aan eten te dénken en je werd al verzocht om de bieb te verlaten. Die striktheid was even wennen, maar leverde ook wat op. Geen luidruchtig geknaag meer, geen afleidende etenswalmen. De wereld werd er een beetje beter door.

Je hoefde maar aan eten te dénken en je werd al verzocht om de bieb te verlaten

Maar nu begint het er dus weer wat losser aan toe te gaan. Al etend de bieb binnenlopen is er nog steeds niet bij, maar eenmaal achter een bureau kun je veel maken. En dan is het verleidelijk om even je broodtrommeltje erbij te pakken, dat snap ik ook wel. Maar toch: doe het niet. Het is een hellend vlak. Wat begint met broodkruimels in een toetsenbord escaleert al gauw tot ketchup op het plafond. En daar wordt niemand blij van. Dus jongens, als we één voornemen hebben voor 2020, laat dat dan zijn dat we stoppen met dat geschrans in de bieb. For quality of life.