Nieuws - 7 februari 2002

Schimmel en plastic doden honingzwam op theestruiken

Schimmel en plastic doden honingzwam op theestruiken

Een beschimmeld havermoutpapje en een laagje plastic kunnen samen de honingzwam bestrijden. Met deze nieuwe methode kunnen nu ook kleine Keniaanse boeren van de honingzwam Armillaria afkomen. De zwam doet de wortels van hun theeplanten verrotten.

Washington Otieno MSc ontdekte dat solarisatie - het afdekken van bevochtigde grond met dun, doorzichtig plastic - de zwam inactiveert. Het na solarisatie aanbrengen van de parasiterende schimmel Trichoderma harzianum doodde de zwam binnen enkele weken. De Trichoderma werd hierbij in een havermoutpapje op het ge?nfecteerde hout aangebracht.

Bestrijding van de honingzwam was al mogelijk door alle aangetaste planten te verwijderen, inclusief de boomstronken die achter blijven na het kappen van het bos. In Kenia is zeventig procent van de productie van thee, een belangrijk exportgewas, in handen van kleine boeren. Omdat zij alleen over een hak beschikken is het verwijderen van de boomstronken voor hen ondoenlijk.

Een tweede probleem is dat de honingzwam slecht zichtbaar is. In een warm klimaat vormt hij geen paddestoelen, waardoor je niet kunt zien met welk soort Armillaria je te maken hebt. Washington Otieno MSc ontdekte dat in Kenia de Armillaria heimmi en een mogelijk nieuwe soort de wortels van de theestruiken aantasten. | Y.d.H.

Washington Otieno promoveert 11 februari bij prof. Mike Jeger, hoogleraar ecologische fythopathologie.