Nieuws - 14 september 2010

Scheutje Glorix houdt rozen vrij van botrytis

Een belangrijke ziekteverwekker in rozen, de schimmel Botrytis cinerea, is na de rozenoogst heel goed te bestrijden met een scheutje chloor. Dat ontdekten Wageningse onderzoekers bij toeval.

Glorix_Prof._Toiletreiniger_Original_5L_.jpg
Botrytis is een groot probleem in de rozenteelt. Elke roos is besmet met sporen van botrytis. Die sporen moeten worden gedood na de oogst, voorafgaand aan vervoer per schip of vliegtuig naar de consument. Omdat de schimmel snel resistent wordt voor bestrijdingsmiddelen, gebruiken telers ingewikkelde spuitschema’s met vier of vijf middelen om de schimmel te doden.

Controlemiddel blijkt oplossing
Dat kan veel simpeler, leggen Amerikaanse en Wageningse onderzoekers deze maand uit in het tijdschrift Postharvest Biology and Technology. Agrotechnoloog Ernst Woltering vergeleek met Amerikaanse collega’s van UC Davis commerciële middelen om botrytis te bestrijden in het laboratorium. Tijdens de test gebruikten de onderzoekers een chlooroplossing als controlemiddel. Tot hun verbazing werkte het chloor beter dan de andere middelen. Een liter water met een klein scheutje Glorix (één of twee milliliter huishoudchloor) volstaat, zegt Woltering. Het chloor doodt de sporen van de schimmel. ‘Als de plant al is geïnfecteerd door de schimmel, werkt het chloor niet.’

Patent geweigerd
Woltering heeft het chloor inmiddels getest bij partijen rozen tijdens containervervoer op schepen. Gebruik van chloor leidt tot vijftig tot zeventig procent minder aantasting door botrytis. Bovendien is bij wel aangetaste rozen de schade minder erg, concludeert Woltering uit dit onderzoek.
De onderzoekers ontdekten de gunstige werking van chloor twee jaar geleden al, maar zochten eerst uit of ze patent op hun vinding konden aanvragen. ‘Maar de oplossing is zo verschrikkelijk simpel dat een patent niet kan’, zegt Woltering. ‘Iedereen kan de chlooroplossing zo kopen. De vinding is niet te beschermen. Daarom hebben we de uitkomsten nu maar eens gepubliceerd.’ Het onderzoek maakt deel uit van het project Starflower, dat wordt gefinancierd door rederij Maersk Line.