Nieuws - 22 februari 2001

Schade Kournikovavirus blijft beperkt

Schade Kournikovavirus blijft beperkt

Het computervirus Kournikova heeft vanaf maandag 12 februari het agroweb van het ministerie van landbouw lamgelegd, maar richtte binnen Wageningen UR betrekkelijk weinig schade aan. De DLO-instituten en het praktijkonderzoek konden wel onderling communiceren, maar niet naar buiten. Donderdag 15 februari wisten de systeembeheerders bijna overal de zaak weer vlot te trekken.

"Op donderdag hebben we de mailservers uitgezet en schoongemaakt", zegt Roel Schipper van Rivo. "Nu doet alles het weer." Het Kournikovavirus had de e-mailservers van het agroweb overbelast. Het virus was vermomd als een bericht met een attachment. Op het eerste gezicht leek dat een plaatje van de negentienjarige tennisster Anna Kournikova te zijn. Wie daar op klikte, activeerde een simpel programmaatje, dat het attachment verstuurde naar alle e-mailadressen in het adresboek. Resultaat: een overladen netwerk.

Wageningen Universiteit bleef gespaard, net als toen verleden jaar het 'I Love You-virus' toesloeg. "Wij gebruiken Happy Mail", zegt Johan van der Hoven, systeembeheerder op de Leeuwenborch. "Het virus kan in dat programma het adressenbestand niet vinden."

Maker van het virus was een twintigjarige inwoner van Sneek. Hij hing rond in nieuwsgroepen waar veel virusbouwers kwamen, en stond daar bekend als een 'irritant kereltje', dat de ervaren virusmakers het hemd van het lijf vroeg. Daar bemachtigde de jongen 'VBS Worm Creator', een programma waarmee praktisch iedereen simpele virussen kan bouwen. Op 26 januari probeerde hij het virus via een nieuwsgroep van de internetonderneming Excite voor het eerst op te laden. Vanaf daar verspreidde het ding zich over de wereld, en veroorzaakte vooral in Engeland, de VS en Australi? grote schade. De maker verklaarde op 13 februari onder pseudoniem OnTheFly dat hij het virus de wereld in had gestuurd omdat hij zich ergerde aan de laksheid van de internetgebruikers. Iedereen die het virus opende was volgens hem 'gewoon stom' geweest. Daarop meldde Excite dat het zich verantwoordelijk voelde voor de overlast en alles zou inzetten om de maker 'snel en hard' aan te pakken.

Enkele dagen later meldde de jongen zich, na overleg met zijn ouders, bij de politie. Volgens zijn moeder is de cyberterrorist 'helemaal overstuur'. Hij loopt kans op een celstraf van maximaal vier jaar. | W.K.