Nieuws - 26 april 2007

Satellietradar ziet houtkap door de wolken heen

Illegale houtkap in de oerwouden van Indonesiƫ is bij alle weerstypen op te sporen met radar in een satelliet. De methode die promovendus Ruandha Agung Sugardiman ontwikkelde, leidde binnen vier dagen na het overvliegen van de satelliet tot arrestaties in Kalimantan.
Illegale houtkap is om vele redenen een bedreiging. Niet alleen wordt in Kalimantan het leefgebied van de orang-oetan bedreigd, de houtkap leidt ook tot grote veenbranden die enorme hoeveelheden CO2 in de atmosfeer brengen. Er wordt dan ook al langer gestudeerd op een methode om vanuit de ruimte de oerwouden in de gaten te houden. Dat gebeurt vooral met remote sensing, maar daarmee zie je niets als er wolken hangen. Sugardiman onderzocht de mogelijkheden van radarbeelden gemaakt in de ruimte, omdat radar door wolken heen kan kijken.
Sugardiman inventariseerde de huidige methodes en ontwikkelde een nieuwe methode waarin radarbeelden vanuit de satelliet de basis vormen, maar waarbij ook remote sensing en radarbeelden uit het vliegtuig worden gebruikt. Hij ontwikkelde een procedure om tijdsreeksen van radarbeelden te analyseren, zodat de Indonesische overheid regelmatig actuele kaarten kan krijgen.
Volgens Sugardiman vormt de nieuwe combinatie van oude en nieuwe technieken een veelbelovende methode om houtkap en bosbranden snel te ontdekken. Dat hij daarin gelijk heeft bleek onder meer uit de arrestaties in Kalimantan. / Martin Woestenburg

Ruandha Agung Sugardiman promoveerde op 25 april bij prof. Reinder Feddes, hoogleraar Bodemnatuurkunde, agrohydrologie en grondwaterbeheer.