Wetenschap - 22 maart 2001

Russisch oerbos

Russisch oerbos

Jamila van der Schaaf, vijfdejaars Bos- en natuurbeheer

"Samen met een studiegenoot heb ik een half jaar stage gelopen in Sint-Petersburg bij een instituut voor bosbouw. Tijdens mijn stage wilde ik me vooral bezighouden met paddestoelen en schimmels. We waren al een half jaar van tevoren in Rusland geweest om alle contracten, papierwerk en gegevens in orde te brengen. Toen we echter op het vliegveld stonden, was er niemand die met onze komst rekening had gehouden. Bovendien bleek onze begeleider net twee weken op vakantie te gaan. We zouden acht weken het oerbos ingaan, maar dit bleek in duigen te vallen. Uiteindelijk konden we nog twee weken gaan.

We noemden het 'de Hel'. Tijdens die twee weken leefden we met zijn vijven in een blokhut. Elke ochtend moesten we drie uur lopen door ondoordringbaar bos om onze metingen te verrichten. Daarna weer drie uur terug. Onderweg werden we lek geprikt door miljoenen muggen en kleiner ongedierte. We hadden handschoenen aan, sjaals om en gebruikten muskietennetjes. Toch vormde het oerbos het hoogtepunt van de stage, hoe verschrikkelijk het ook was.

Mijn begeleider wist alles van schimmelziekten op de berk. Hij was al negen jaar bezig te promoveren. Maar een dag begint ook pas om tien uur. We gingen dan twee uur door een microscoop staren. Om twaalf uur was het pauze en om twee uur begonnen we weer. Een uur later volgde de thee en om vier uur zei mijn begeleider altijd: "Jamila, you have break till next day."

Het instituut waar we verbleven was een verschrikking. De directeur wilde uiteindelijk alleen maar geld via ons krijgen. Op allerlei manieren werden we dwars gezeten. Onze telefoon werd afgesloten, we mochten geen gebruik meer maken van de wasmachine en op een gegeven moment moesten we huur voor onze kamers gaan betalen, terwijl we in ons contract allerlei afspraken daarover hadden gemaakt. Dan voel je je soms wel eens teveel.

In het weekend ging ik vaak naar activiteiten van een kerk. Daar waren veel buitenlanders, kleurlingen uit Korea en landen uit Afrika. Soms dacht ik wel eens dat alle zwarte mensen van Sint-Petersburg daar naar de kerk gingen.

Mensen vragen me altijd of het waar is dat iedereen in Rusland alcoholist is. Dat is natuurlijk niet zo. Maar er wordt wel ontzettend veel gedronken. Zo zag ik mensen om acht uur 's ochtends in de trein al met een biertje.

Over het algemeen heb ik toch ontzettend genoten van het land. Je hebt enorme ruimte om je heen, je hoeft niet op tijd te komen en in Sint-Petersburg alleen al had je bijvoorbeeld elke avond wel negen theatervoorstellingen. Ik heb nog steeds contact met mensen daar en ik wil dolgraag eens terug."

Arin van Zee

'Onderweg werden we lek geprikt door miljoenen muggen en kleiner ongedierte'