Nieuws - 23 juni 2010

Rondeel-ei bij Albert Heijn

Supermarkt Albert Heijn in Baarn verkoopt sinds vandaag milieu- en diervriendelijk geproduceerde eieren uit de zogenaamde Rondeel-stal. Zes jaar geleden ontwikkelde Wageningen UR deze pluimveestal.

Het_Rondeel_NL_304.jpg
Demissionair LNV-minister Gerda Verburg legde het eerste 'Rondeel-ei' in het winkelschap. De eieren zijn te herkennen aan het ronde doosje.
Het Rondeel startte in 2004 bij een team van Wageningse onderzoekers. In het project Houden van Hennen onderzochten zij welke mogelijkheden er zijn om een stal te bouwen die zoveel mogelijk rekening houdt met de behoeften van de leghen, de pluimveehouder en het milieu. Zij kwamen uit op een tweetal ontwerpen - De Plantage en Het Rondeel.
Een groep ondernemers richtte in 2008 Rondeel BV op om het ontwerp in praktijk te brengen. Met steun van de gemeente Barneveld en een stallenbouwer opende pluimveehouder Brandsen de eerste Rondeelstal in april 2010. De Dierenbescherming bekroonde het ei met drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. En nu zorgt supermarktketen Albert Heijn dus voor de afzet van de Rondeel-eieren.

Zie ook Welzijnsvriendelijke kippenstal van ASG in praktijk
En Nieuwe stal voor gelukkige kippen