Nieuws - 7 november 2002

Robot meet stress bij planten met laserlicht

Robot meet stress bij planten met laserlicht

Plant Research International en het Wageningse bedrijf Plant Dynamics hebben een apparaat ontwikkeld waarmee voor vroegtijdig stress kan worden aangetoond bij planten. De Multiple Imaging Plant Stress (MIPS)-robot werd begin deze week onder grote belangstelling aan de buitenwereld getoond.

In een volledig donker zaaltje konden belangstellenden kennisnemen van de eerste industri?le robot die de stress van planten meet met behulp van fluorescentie en thermografie. Hiertoe zet het apparaat een plant in een bad van rood licht om even later als een soort kassascanner nog eens met een felle lichtbundel over de gehele plant te glijden. Op een beeldscherm verschijnen kleurrijke afbeeldingen van de plant. "Kijk, deze plant is al voor een groot deel aangetast door een herbicide en vertoont geen enkele fotosyntheseactiviteit meer. Met je eigen ogen zul je pas over een week kunnen zien dat deze plant het niet meer redt", zegt dr Wilco Jordi van Plant Research International, projectleider van de MIPS-robot.

De detector aan de volautomatische robotarm is voorzien van allerlei ingenieuze apparatuur, die wordt afgeschermd door een zwarte bekisting. "Op zich zijn alle onderdelen wel op de markt te krijgen, maar waaruit het precies is samengesteld willen we graag geheimhouden", zegt Jordi. Een week eerder hebben ze de opstelling al aan een select gezelschap uit het bedrijfsleven gedemonstreerd. "De belangstelling was enorm. Als je iemand dit apparaat laat zien, komen de idee?n voor toepassingen haast vanzelf."

De ontwikkeling van de MIPS-robot is mede mogelijke gemaakt door een investering van BioPartner Facilities Support, een fonds dat zich speciaal richt op samenwerking tussen startende ondernemingen en kennisinstellingen. De totale investering van Plant Research International, Plant Dynamics en BioPartner bedraagt 500.000 euro. "Voor dat geld hebben we het apparaat in elkaar gezet, maar hij vertegenwoordigt een veel grotere waarde omdat er wel veertig jaar Wageningse kennis in zit. Als iemand het zou willen kopen moet je op z'n minst aan het drievoudige denken", aldus Jordi. | G.v.M.