Student

Restjes eten tegen de verspilling

Goed voedsel weggooien is zonde. Maar wat doe je eraan? Goed voedsel weggeven bijvoorbeeld, om het probleem aan te kaarten.
Roelof Kleis

© Roelof Kleis

Dat is wat Vera van Engeland, Dennis Heupink, Max Koppenberg en Erik Engelbrecht vandaag in de lunchpauze deden in Forum. Niet zomaar overigens, het is voor hun mastervak Stewardship for Sustainable Innovation. De opdracht was simpe: bedenk een actie om een actueel onderwerp op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen.

Zendingswerk

Het voedselaanbod op het tafeltje is nou niet echt een vervanger voor een lunch. Wat koekjes, een plak cake, nog meer koekjes en een wortelsoep. De spullen komen uit de eigen keuken van de studenten en die van de buren. ‘Bij mij in huis gaat bakken aan voedsel bij het afval’, biecht Heupink eerlijk op. Hij woont in een studentenhuis in Utrecht. Daar valt nog wel wat zendingswerk te verrichten.

Maar dat valt dus nog helemaal niet mee, dat zenden, vindt hij. ‘Het overbrengen van de boodschap is best lastig. Je zegt niet zo snel tegen iemand dat-ie zijn eten niet moet weggooien. Ze hebben ervoor betaald, en het is toch een eigen keuze om restjes weg te gooien.’ Daar komt bij dat het Forum-publiek toch al behoorlijk duurzaam denkt. Studenten en medewerkers eten over het algemeen netjes hun bordje leeg.

Je zegt niet zo snel tegen iemand dat-ie zijn eten niet moet weggooien

Dennis Heupink

Toch zijn consumenten met zijn allen verantwoordelijk voor de helft van al het voedsel dat wordt weggegooid. De andere helft sneuvelt voortijdig in supermarkten, kantines, restaurants en dergelijke of tijdens productie, opslag of transport. Jaarlijks verdwijnt wereldwijd eenderde van al het voedsel. Samen is dat goed voor een oppervlakte aan landbouwgrond zo groot als driekwart van ons land. De cijfers komen van WUR, voegt Van Engeland toe.

Zondagsuniversiteit

WUR-onderzoeker Toine Timmermans is de expert op het gebied van voedselverspilling. Hij geeft zondag in de openbare bibliotheek van Wageningen in het kader van de Zondagsuniversiteit een lezing over dit onderwerp. In zijn lezing vertelt Timmermans over het project dat dit jaar in Wageningen van start gaat. Samen met ondernemers, inwoners en de gemeente moet de stad een soort levend laboratorium worden tegen voedselverspilling.

Aan het tafeltje in Forum loopt het ondertussen niet echt storm. Ondanks de door Heupink zelfgemaakte soep van een partijtje restwortels, curry pasta en uien. De erbijgevoegde boodschap is duidelijk: maak je eigen restvoedselmaaltijd. Trommel wat flatgenootjes bij elkaar, verzamel restjes, bedenk een recept en koken maar. Eet smakelijk.

De lezing in de bibliotheek is zondag 28 januari van 15.00-16.00 uur. Toegang gratis.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.