Nieuws - 27 september 2007

Restaurant van de Toekomst

Tussen de referendumdraai van de PvdA en de demonstrerende monniken in Myanmar mochten René Koster en Hans Schepers van AFSG dinsdagavond in het achtuurjournaal hun hun Restaurant van de Toekomst presenteren.

333_opinie_0.jpg
In het Restaurant van de Toekomst op Wageningen Campus kunnen camera’s en andere meetapparatuur van alles vastleggen. In hoeveel happen eten mensen hun kroket op, hoe lang blijven ze eten, wat is hun gewicht en hoe snel slaat hun hart? Boven het restaurant zijn laboratoria voor smaakonderzoek, waar onder andere een apparaat staat dat geurstoffen in de neus spuit en tegelijkertijd smaakstoffen in de mond. ‘Een martelwerktuig,’ vindt de verslaggever van het Journaal.
Het restaurant is nu een paar weken open voor medewerkers van Wageningen UR, en trekt gemiddeld tachtig klanten per dag. Die kunnen nog zonder cameratoezicht naar binnen. ‘Voorlopig oefenen we alleen nog maar. We wachten onder andere nog op de WUR-card, en dat doen we al heel lang’, klaagt onderzoeksleider Schepers.
Dat nieuwe pasje is nodig om bezoekers te registreren. Als het onderzoek van start gaat, mogen namelijk alleen mensen naar binnen die een verklaring hebben getekend dat zij geen bezwaar maken tegen het vastleggen en bewaren van beelden en andere gegevens. ‘Als die WUR-card niet snel komt, moeten we zelf maar een paar simpele pasjes met een streepjescode aanschaffen.’
Uiteindelijk moet het restaurant dagelijks ongeveer 250 klanten trekken. Meer mag niet van cateraar Albron, die de broodjes en de soep in de andere gebouwen van Wageningen UR levert.
Schepers heeft nog geen onderzoeksopdrachten gekregen van bedrijven, maar loopt zelf wel over van ideeën. ‘Ik vermoed dat vrouwen in gezelschap geen kroketten eten, maar doen ze dat wel als ze alleen eten? Zijn witbroodeters banaaneters of juist appelliefhebbers? Mijden snelle lunchers de hete soep? Wij kunnen van alles verzinnen. Nu maar hopen dat anderen dat ook doen, en er voor willen betalen.’