Nieuws - 2 mei 2017

Regiocentrum in Yerseke maakt weer winst

tekst:
Albert Sikkema

Het regiocentrum van Wageningen Marine Research in Yerseke heeft het afgelopen jaar winst gedraaid. Het instituut heeft twee nieuwe medewerkers aangenomen en kon een herplaatsingskandidaat toch een nieuwe baan aanbieden. Dat meldt Nathalie Steins, programmamanager van het regiocentrum.

<foto: WUR>

Vorig jaar stond het voortbestaan van het instituut in het Zeeuwse Yerseke nog op het spel, maar toen besloot de Zeeuwse schelpdiersector een half miljoen per jaar in het onderzoeksinstituut te steken. Bovendien besloten de schelpdiersector en WUR de aansturing van het onderzoek over een andere boeg te gooien. De mossel- en oesterkwekers hebben tegenwoordig een meerjarige strippenkaart waarmee ze onderzoek in Yerseke kunnen inkopen. Het onderzoeksinstituut schrijft voor de inzet van deze strippenkaart geen offertes meer, maar betrekt de kwekers meer bij het opstellen van de onderzoeksvragen en de uitvoering van het onderzoek.

Winst
Op 31 maart bestond het regiocentrum 1 jaar. Afgelopen jaar had het regiocentrum een omzet van 2 miljoen euro en een winst van 85.000 euro, meldt Steins. ‘En we hebben veel werk. Er werken nu 23 mensen. De nieuwe aansturing van het onderzoek werkt erg goed.’ Het regiocentrum heeft sinds de start vorig jaar april een helpdesk voor de mosselsector. Steins: ‘Als we een vraag binnen twee dagen kunnen beantwoorden, pakken we de vraag gelijk op. De helpdesk leidt tot veel interactie met de kwekers en levert ook ideeën op voor nieuwe onderzoeksprojecten.’

Tijd
Steins: ‘Vroeger moesten we voortdurend tijd verantwoorden. Elk uur aan overleg met de sector dat niet in een project kon worden verantwoord, was verlies. Tegenwoordig is er tijd om te buurten en onder de koffie met de schelpdiervissers te overleggen over de kweek en het onderzoek. Dat waarderen ze enorm’, zegt Steins. Dit jaar gaat de mosselsector zelfs extra werk inkopen op het regiocentrum in Yerseke. Bovendien heeft de Stichting Kwaliteit Schelpdierzaken, die de producenten, verwerkende industrie en handel in schelpdieren vertegenwoordigt, sinds vorige week ook een strippenkaart voor onderzoek bij Wageningen Marine Research gekocht. Eerder deed de Hogeschool Zeeland dit al in september 2016.

lees ook