Nieuws - 24 februari 2016

REEFolution herstelt koraal Kenia

tekst:
Roelof Kleis

Wageningse wetenschappers en studenten herstellen koraalriffen in Kenia. REEFolution heet de stichting die samenwerkt met de nieuwe leerstoelgroep Marine Animal Ecology.

REEFolution is een initiatief van de Oosterbeekse rozenkweker Eric Stokman. Hij kweekte tot voor kort zijn rozen in Kenia. Stokman is ook duiker en dook regelmatig voor de Keniaanse kust bij het vissersdorpje Shimoni. Daar zag hij de beschadigingen aan het rif, onder meer toegebracht doordat vissers (illegaal) met dynamiet vissen. Stokman duikt ook bij de Heiduikers in Ede, dezelfde club waar de kersverse hoogleraar Tinka Murk duikt. Van het een kwam het ander.

De nieuwe stichting wil riffen herstellen. Te beginnen dus in Kenia bij het dorpje Shimoni. De eerste twee studenten keerden onlangs terug van vier maanden pionieren. De studenten ontwierpen diverse structuren om koraal te kweken en testten die uit. In een volgende fase van het werk wordt die kweek gebruikt om beschadigde riffen te herstellen.

Het werk wordt wetenschappelijk begeleid door de nieuwe leerstoelgroep. De kweek sluit nauw aan bij het werk van koraalexpert Ronald Osinga uit de groep van Murk. Osinga houdt zich al jaren bezig met de groei van koralen. Osinga: ‘Mijn primaire interesse is: wanneer groeit een rif en wanneer niet. We willen bijvoorbeeld weten wat de rol van vissen is op die ontwikkeling. Vissen zijn essentieel voor het onderhoud van koraal. Met kooi-experimenten, waarbij je bepaalde vissen buiten sluit, gaan we daar dit voorjaar onderzoek naar doen.’

De basis van een flessenrif
De basis van een flessenrif

Het herstel- en onderzoekswerk voor de Keniaanse kust is nog maar het begin. REEFolution wil op veel meer plekken in de wereld aan de slag. Voor fondsen doet de stichting onder meer een beroep op het publiek. Voor 40 euro kun je een zogeheten flessenrif ‘kopen’. Dat is een constructie van beton en flessen waarmee gekweekt koraal wordt gebruikt om nieuw rif te bouwen.

Osinga’s persoonlijke droom is een klimaatbestendig rif te bouwen. ‘Een soort refugium, een vluchthaven voor bedreigde koraal’legt hij uit. ‘Een groot drijvend rif op de oceaan, zo’n vijftien meter onder de oppervlakte, dat verankerd is aan de bodem. Zo’n rif in een goed gemengde waterlaag moet de temperatuurschokken als gevolg van klimaatverandering ondervangen.’