Nieuws - 1 januari 1970

R&D-uitgaven grote bedrijven stabiel

De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) van grote bedrijven zijn in Nederland de laatste jaren behoorlijk op peil gebleven. In 1999 gaf bijvoorbeeld Philips 1020 miljoen euro uit; vorig jaar was dat 1024 miljoen. Philips is met afstand de grootste Nederlandse investeerder in R&D.

Het Technisch Weekblad heeft de top veertig van bedrijfs-R&D in Nederland opnieuw in kaart gebracht. Op de tweede plek van investeerders staat Akzo Nobel, dat vorig jaar 293 miljoen euro aan R&D spendeerde. Ook Shell staat op het erepodium. Sinds 1999 is het oliebedrijf meer dan honderd miljoen extra in R&D gaan investeren. Dat de uitgaven aan R&D bij grote bedrijven op peil blijven is opmerkelijk, want bij de bezuinigingen binnen de Wagningse instituten wordt vaak gezegd dat dit komt mede door een daling van de uitgaven bij het bedrijfsleven.
Opvallend genoeg is het aantal onderzoekers afgenomen. In het jaar 2000 had Philips 8683 fte voor onderzoek op de begroting staan. In 2004 was dat nog maar 7634 fte. Bij Akzo Nobel en Shell daalde het aantal onderzoekers respectievelijk van 3400 naar 2250 en van 2550 naar 1500. Het Technisch Weekblad vermoedt dat de onderzoekers tegenwoordig efficiƫnter werken dankzij ict-hulpmiddelen. Sommige grote bedrijven ontbreken in de lijst, zoals Cap Gemini, IBM en Fuji Photo Film. Zij investeren wel in R&D, maar verstrekken daarover geen gegevens. / HOP